Festékkel akadályozná meg a lopásokat az ukrán hadsereg

Az ukrán hadsereg igyekszik úrrá lenni az egyre nagyobb mértéket öltő lopásokon, amely sajtóinformációk szerint felemésztette a nyugati fegyverszállítmányok negyedét.

2023. 11. 14. 17:19
null
Borítókép: Ukrán tüzérségi rendszer (Fotó: Telegram/Volodimir Zelenszkij)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóinformációk szerint a lopás széles körben elterjedt jelenség az ukrán hadseregben, a becslések szerint a más országok által adományozott katonai felszerelések akár 25 százaléka is a feketepiacra került, írja a RMX News hírportál. 

Erre a sorsra jutott az ukrán hadseregnek szállított benzin és gázolaj is, amelyet mostantól festékkel fognak megjelölni abban a reményben, hogy kevesebb üzemanyagot fognak ellopni és eladni a feketepiacon.

A jelentés szerint a fegyveres erők üzemanyag beszállítói ezentúl a benzint pirosra, a gázolajt pedig zöldre fogják festeni. A védelmi minisztérium már a jövő héten meg kívánja szervezni a megjelölt üzemanyag szállítását. A festett gázolaj és benzin november végén fog eljutni a csapatokhoz.

A jelölés lehetővé teszi a kizárólag a hadsereg számára vásárolt üzemanyag azonosítását és nyomon követését, és csökkenti annak illegális értékesítésének lehetőségét. Emellett a színezés lehetetlenné teszi, hogy az üzemanyaggal visszaéljenek az adagolás során

– olvasható a minisztérium közleményében. A festék olyan, hogy a megjelölt üzemanyagot a minisztérium szerint nem lehet majd úgy hígítani, hogy a szín teljesen eltűnjön. A védelmi minisztérium azt ígéri, hogy a változtatás nem változtatja meg a gázolaj és a benzin árát.

Az ukrán fegyveres erők már korábban is számtalan botrányba keveredtek az eszközök beszerzésével kapcsolatban. Korábban a sajtó közzétett egy vizsgálatot, amely szerint Ukrajna Védelmi Minisztériuma állítólag a fogyasztói áraknál 2-3-szor magasabb áron vásárol élelmiszereket a fegyveres erők számára.

Borítókép: Ukrán tüzérségi rendszer (Fotó: Telegram/Volodimir Zelenszkij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.