A világ legnevetségesebb vezetője egy szuperhatalom élén + videók

Az amerikai elnök hétfőn tölti 81. életévét, ám egyre többen aggódnak mentális és fizikai állapota miatt.

2023. 11. 18. 19:53
BIDEN, Joe
San Francisco, 2023. november 17. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttmûködés, az APEC csúcstalálkozóján San Franciscóban 2023. november 16-án. A 21 országot tömörítõ APEC vezetõinek 30. csúcstalálkozóját november 14. és 17. között rendezik az amerikai nagyvárosban. MTI/AP/Godofredo A. Vásquez Fotó: Godofredo A. Vásquez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök az elmúlt időszakban többször is kommentálta a korával kapcsolatos megjegyzéseket. A BBC brit közszolgálati média összeállításában az egyik riporter arról kérdezte az elnököt, hogy nyilvánosságra hozná-e számos vizsgálatának eredményeit, ezzel eloszlatva a kétségeket az egészségi állapotát illetően. Az elnök habozás nélkül igent mondott, majd pedig visszakérdezett, hogy milyen egészségi problémákra gondol, és viccesen megkérdezte a riportertől, hogy akar-e birkózni.

Az összeállításba egy másik videórészletet is beletettek, amelyben Joe Biden elmesél egy történetet, amely szerint a választási győzelme után felhívták, és azt mondták neki, hogy ő Amerika új apja. Az elnök pedig hozzátette, megtisztelő volt számára, hogy bármivel kapcsolatban is újnak nevezték. 

Joe Biden még az eséseivel kapcsolatban is viccelődött: amikor egy beszéde alatt  a nézőközönségből egy hatalmas csattanás hangzott, az elnök félbehagyta a beszédét, és megkérdezte a kisebb balesetet szenvedett személyt, hogy jól van-e. Amikor kiderült, hogy nincs gond, az elnök csak annyit mondott, 

Szeretném, ha a média is tudná, hogy ez nem én voltam.

Korábban, amint arról már a lapunk is beszámolt, Joe Biden saját jóslata szerint már a 2020-at sem érhette volna meg. A demokrata politikus még 1991-ben, Delaware állam szenátoraként a Detroiti Jogi Főiskolán hallgatóknak tartott előadást a legfelsőbb bíróság bíráinak kiválasztásáról.

Döntéseik hatással lesznek arra, hogy mi történik ebben az országban jóval Biden szenátor távozás után, jóval Bush elnök távozása után és jóval azután, hogy Reagan elnök adminisztrációja feledésbe merül

 – fogalmazott. Ám utána egy még érdekesebb kijelentés hagyta el Joe Biden száját. A mostanra elnöki székbe került demokrata politikus ugyanis azt mondta:

– Ha David Souter bíró még élni fog – ha Isten is úgy akarja –, akkor 2020-ban mérföldkőnek számító döntéseket fog hozni. Minden valószínűség szerint akkorra én már halott leszek.

Biden azonban tévedett, hiszen ő is él, David Souter pedig 2009-ben visszavonult a legfelsőbb bíróság éléről. Az elnök több mint harminc évvel ezelőtti jóslatában ugyanakkor már nem esett szó egészségi állapotáról. Amióta elnök lett, egyre több kérdés merült fel annak kapcsán, alkalmas-e az Egyesült Államok, a legnagyobb nyugati nagyhatalom vezetésére. Temérdek videófelvétel kering az interneten arról, hogy eltévedt a színpadon, kisétált egy televíziós interjúról, elesett kerékpárjával vagy neveket kevert össze.

Az Egyesült Államok legidősebb, hivatalban lévő elnök korábban többször is jókat derült a korával kapcsolatos vicceken, nem úgy, mint a választói. A közvélemény-kutatások szerint ugyanis egyre több amerikai aggódik az elnök kora és mentális képességei miatt. 

Egy nemrég készített felmérésből kiderült, hogy az amerikaiak 54 százaléka szerint Bidennek már nincsenek meg az elnöki feladatok ellátásához szükséges kompetenciái.

A felmérés szerint a megkérdezettek kevesebb mint egyharmada, 31 százaléka gondolja úgy, hogy az elnök még mindig alkalmas amerikai elnöknek, ami négy százalékpontos csökkenést jelent februárhoz képest.

A megkérdezettek 64 százaléka mondta, hogy valamennyire vagy nagyon aggódik Biden egészségi állapota miatt. A felmérés szerint az amerikaiak leginkább az elnök szóbeli és fizikai botlásaira figyelnek, mint jogalkotási eredményeire. A megkérdezettek 47 százaléka azt állította, sokat hallott arról, hogy Biden megbotlik nyilvános eseményeken, 41 százalékuk pedig a verbálisan elkövetett hibákról hallott sokat.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Godofredo A. Vásquez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.