Közösen a terrorizmus ellen: katonai együttműködést kötött Magyarország és Csád

Kiemelt támogatást nyújt Magyarország Csádnak, ugyanis a kormány álláspontja, hogy nem a problémát kell idehozni, hanem a megoldást kell a probléma helyére vinni.

2023. 11. 21. 14:05
Forrás: Honvédelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy komplex támogatási csomagot nyújt Magyarország Csádnak – jelentette be a magyar honvédelmi tárca vezetője a Csádi Köztársaság nemzetvédelmi miniszterével, Dago Yacoubbal közösen tartott sajtótájékoztatón. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette: a támogatási csomagnak van egy diplomáciai és egy fejlesztési pillére, és van egy katonai szerepvállalás része is.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) és Dago Yacoub csádi nemzetvédelmi miniszter megállapodást ír alá a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A veszélyek korát éljük, két súlyos konfliktus is zajlik jelenleg, amelyek hatására olyan migránstömeg zúdul Európára, ami miatt minden uniós országnak, így Magyarországnak is cselekednie kell.

– hangsúlyozta a tárcavezető, majd hozzátette: az Európai Unió és Magyarország biztonsága nem csak közvetlenül a határainkon, hanem távolabb is cselekvést igényel. Rámutatott: 

a magyar kormány álláspontja, hogy nem a problémát kell idehozni, hanem a megoldást kell a probléma helyére vinni.

Ennek a régiónak az egyetlen stabil állama Csád, amelyre a stabilitás exportőreként lehet tekinteni, ezért annak biztonsága az egész Száhel-övezet számára kiemelt jelentőségű – magyarázta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, majd leszögezte: 

egyértelműen kimutatható, hogy ami ebben a régióban történik, az megjelenik hazánk határain is.

A misszió előkészítésére már több magyar katonai és civil delegáció ment el Csádba, ezek a komplex támogatási csomag előkészítését civil részét végzik, a következő hetekben pedig újra egy katonai előkészítő misszió fog Csádba ellátogatni – mondta a tárcavezető, majd hozzátette: a misszió katonai tervezése megtörtént, a kontingensben kezdetben a különleges műveleti dandár kap majd kiemelt szerepet, majd később ebbe más csapattestek is be lesznek vonva. A tapasztalatokat felhasználva a képzés is hamarosan megkezdődik, amelyben a honvédek majd önkéntes alapon tudnak részt venni. 

Ez a kétszáz fős kontingens nem más nemzeteknek alárendelve, hanem mellettük, önállóan fog a csádi hadsereggel együttműködni.

–hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, majd rámutatott: Magyarország 2024 második felében átveszi az EU-s soros elnökség feladatait, amelynek keretében a Száhel-övezet európai szerepvállalása és támogatása majd kiemelt szerepet fog kapni.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Dago Yacoub, a Csádi Köztársaság nemzetvédelmi minisztere hangsúlyozta: Csádnak nagyon sok kihívással kell megküzdenie, és ehhez szüksége van az Európai Unió, Magyarország és Afrika segítségére is. Hazája és Magyarország együttműködése kulcsfontosságú a béke megteremtésében – szögezte le, majd rámutatott:

a szudáni válság hatására kevesebb mint hat hónap alatt egymillió menekült érkezett az országba, de fenyegeti a terrorizmus az országot Líbia, Nigéria, Mali és Kamerun felől is.

A válságok kihatnak az illegális bevándorlásra és migrációra is, sokan indulnak el Európa irányába, így az országnak az illegális migráció és emberkereskedelem ellen is fel kell vennie a harcot – magyarázta, majd rámutatott: 

nagyon sok, Európába tartó migráns megáll Csádban, hogy az ország aranybányáiban, rabszolgamunkával annyi pénzt tudjon szerezni, amennyivel tovább tudják folytatni útjukat Európába.

Minden ami a Száhel-övezetben történik, kihat a világ békéjére is, így szükségük van az Európai Unió, Magyarország és Afrika segítségére is, hogy meg tudjanak küzdeni a kihívásokkal, a terrorizmussal, a csempészettel és az illegális migrációval – fejtette ki, majd leszögezte: Csád és Magyarország együttműködése kulcsfontosságú a béke megteremtésében.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: honvedelem.hu)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.