Markus Söder: Németország súlyos államválságban van, a szövetségi kormány megbukott

A bajor miniszterelnök szerint politikai fordulatra van szükség mind Németországban, mind pedig az Európai Unióban.

Forrás: Die Welt2023. 11. 26. 17:27
SCHOLZ, Olaf
Brüsszel, 2023. október 26. Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió csúcstalálkozójára érkezik az ET brüsszeli épületébe 2023. október 26-án, a tanácskozás elsõ napján. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Markus Söder, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke és a tartomány miniszterelnöke szerint a jelenlegi német szövetségi kormány alapvetően csak csapong – írja a Die Welt a politikus szavait idézve. A jövő évi európai parlamenti választás kapcsán a bajor politikus elmondta, hogy az sorsdöntő lesz az egész kontinens számára.

Markus Söder úgy látja, hogy az úgynevezett hármas kormánykoalíció kormányzóképessége erősen megkérdőjelezhető. Mint fogalmazott, a berlini kormányra a tétovaság és fejetlenség jellemző.

Hozzátette, hogy most hirdetik ki a költségvetési vészhelyzetet, ami de facto nem más, mint ennek a kormánynak a vészhelyzete, ami minden polgár rovására megy.

A bajor politikus szerint most már nemcsak a megtakarítási javaslatokra van szükség, hanem a politika – például az energiapolitika – alapvető irányváltására is.

Úgy látja, Németország súlyos államválságban van a költségvetési politika miatt.

Ez a kormány csődbe ment

– mondta. 

Press conference of the Bavarian state government after the cabinet meeting.
A bajor miniszterelnök szerint megbukott a német kormány Fotó: AFP/Frank Hoermann/Sven Simon

A korábbi évektől, a koronavírus-járványtól és az ukrajnai háborútól eltérően a válságot saját maguk okozták. A stabil költségvetési politika naggyá tette Németországot. A szilárdság kell hogy maradjon a politika alapja Németországban és Európában

– jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy az európai választás tétje nem más, mint a határok, a szociális normák és  az európai lakosság védelme a zűrzavar és a bizonytalanság ellen.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió csúcstalálkozójára érkezik az ET brüsszeli épületébe 2023. október 26-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.