Megtámadtak egy amerikai támaszpontot a Hamász hívei + videó

A Törökországban található amerikai bázisnál komoly csörte alakult ki a rendőrök és a tüntetők között.

2023. 11. 06. 18:43
null
Aarhus, 2023. október 31. A palesztinokat támogató tüntetés a dániai Aarhusban 2023. október 31-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierõ azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 8300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Ritzau/Mikkel Berg Pedersen Fotó: Mikkel Berg Pedersen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Médiajelentések szerint palesztinbarát tüntetők összecsaptak a rendőrséggel egy törökországi amerikai légitámaszpont előtt. Néhány tüntető megpróbált bejutni a bázisra – jelentette az NTV televízió és a Hürriyet című újság. A rendőrség a jelek szerint csak akkor avatkozott közbe, amikor a tüntetők a bázis felé kezdtek mozogni.

Az AFP hírügynökség szerint a rendőrök könnygázt is bevetettek, és visszaszorították a tömeget. Az interneten közzétett képeken és videókon több száz ember látható, amint palesztin zászlókat lengetve futnak át egy mezőn, miközben a rendőrök követik őket, a jelek szerint vízágyút is bevetve.

Egyelőre nem érkezett jelentés sérültekről vagy letartóztatásokról, és az Iszlám Humanitárius Segélyalapítvány (IHH) felvételein is látható, amint a tüntetők a militáns iszlamista Hamász zászlóit lengetik. A Gázát uraló Hamász Izraelben, az Egyesült Államokban és Európában terrorszervezetként van besorolva, Törökországban azonban nem.

A kritikusok azzal vádolják az IHH-t, hogy közel áll a Gázai övezetet uraló Hamászhoz, a kormányszövetséghez tartozó iszlamista Szabad Ügy Pártja (HÜDA PAR) párt pedig azt követeli, hogy zárják be a fent említett támaszpontot az amerikai légierő elől, mert az Egyesült Államok Izraelt támogatja. Washington nem kommentálta az incidenseket. A tüntetéssel egy időben – az AFP helyszínen tartózkodó fotósa szerint – a török fővárosban, Ankarában is zavargások voltak mintegy ezer résztvevővel az amerikai nagykövetség előtt.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Mikkel Berg Pedersen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.