Milliók vonultak utcára a spanyol baloldal árulása miatt + videó

A legnagyobb tüntetés Madridban volt, ahol mintegy félmillióan tiltakoztak az amnesztiatörvény ellen.

2023. 11. 12. 16:56
null
SPAIN-CATALONIA-POLITICS-DEMONSTRATION Fotó: OSCAR DEL POZO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú ideje tart az a tüntetéssorozat, amelyet Pedro Sánchez spanyol baloldali ügyvivő miniszterelnök döntése okozott, és amivel amnesztiát ígért azoknak a katalánoknak, akik korábban alkotmányellenesen kikiáltották Katalónia függetlenségét, élükön Carles Puigdemont volt katalán elnökkel. A baloldali kormányfő emellett a baszkoknak is lefeküdt a napokban, mindezt azért, hogy elegendő mandátumot szerezzen a parlamentben, és megtarthassa miniszterelnöki tisztségét.

Vasárnap Bilbaótól Sevilláig, Madridtól Barcelonáig több mint kétmillió ember tiltakozott az amnesztiatörvény ellen.

A legnagyobb tüntetés Madridban volt, ahol a Néppárt (PP), a tiltakozás szervezője szerint mintegy félmillió ember vonult az utcára. A kormány szerint ugyanakkor csak nyolcvanezer ember vett részt a megmozduláson. Ez meglehetősen valószínűtlen, figyelembe véve, hogy ez a szokásos nézőszám egy fontosabb futballmérkőzésen, de a helyszíni videók és képek is a kormányt cáfolják.

Madrid főtere, a Puerta del Sol teljesen megtelt, de a környező utcákat is megtöltötték a tüntetők. A főtér olyan transzparensekkel volt tele, amelyeken Pedro Sánchezt hazugnak és hazaárulónak nevezték. A dühös tömeg Spanyolországot éltette, és azt skandálta: 

Spanyolország nem eladó!

A fővárosi tüntetésen részt vett Alberto Núnez Feijóo, a legutóbbi választásokat megnyerő PP elnöke, aki kiemelte:

Nemet mondunk az amnesztiára, nemet a büntetlenségre és igent az egyenlőség Spanyolországára!

Úgy vélte, a spanyoloknak joguk van ismét elmenni szavazni, mert hazudtak nekik. Hozzátette:

Évszázados történelemmel rendelkező nemzet vagyunk, amely soha nem fogadta el és nem fogja elfogadni az egyenlőtlenséget, és amely mindig is tudta, hogyan kell leküzdeni a nehézségeket. Megvédjük az alkotmányt, amellyel a szabad és egyenlő polgárok demokráciáját építettük fel, amely az egységen és a pluralitáson alapul.

 

Az emberek jelentős része szerint a katalán szeparatista vezetők amnesztiája elleni tüntetéssorozat túlmutat a politikai pártokon, a katalán vezetők ugyanis már többször jelezték, hogy addig nem állnak le, amíg nem dönthetnek Katalónia elszakadásáról.

A megmozduláson a Vox jobboldali párt is képviseltette magát, Santiago Abascal pártelnök folyamatos tüntetésre buzdította a tömeget, és leszögezte, hogy addig nem hagyják abba a demonstrációkat, amíg újra ki nem írják a parlamenti választásokat.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, Pedro Sáncheznek saját pártja 121 parlamenti képviselője mellett további 55 támogató szavazatra volt szüksége ahhoz, hogy újból kormányfő lehessen. A megkötött paktumoknak köszönhetően összesen 179 szavazatra számíthat a parlamenti voksoláskor, amelyet várhatóan a jövő hét második felére tűz ki az alsóház elnöke. 

Borítókép: Egy tüntető Spanyolország zászlaját tartja az erkélyről a jobboldali ellenzék által a 2017-es katalán függetlenségi kísérletben részt vevő személyek amnesztiatörvénye ellen szervezett tüntetésen a madridi Puerta del Sol téren 2023. november 12-én. (Fotó: Oscar del Pozo/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.