„Minden eddiginél közelebb kerülünk egy harmadik világháború kirobbanásához” + videó

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elárulta, Orbán Viktor mikor fog találkozni Kazahsztán elnökével.

2023. 11. 01. 17:54
ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Alibek Kuantirov kazah nemzetgazdasági miniszter, a Magyar-Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság társelnöke Asztanában 2023. november 1-jén. Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos kétoldalú találkozóit követően részt vesz a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint szerda délután jelentkezett be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán Kazahsztán fővárosából, Asztanából. A tárcavezető a közép-ázsiai országba Orbán Viktor miniszterelnökkel, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter utazott, hogy részt vegyenek a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) 10. csúcstalálkozóján, valamint kétoldalú megbeszéléseket folytassanak kazah kollégáikkal.

Szijjártó Péter ismertette, Orbán Viktor csütörtökön fog találkozni Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel, valamint Alikhan Szmailov miniszterelnökkel.

A TÁSZ csúcstalálkozójára pedig pénteken kerül majd sor, amelyre csütörtök este megérkeznek a türk államok vezetői, valamint az azeri, a török, az üzbég, a türkmén és a kirgiz államfő is. Szijjártó Péter szerint most különösen nagy jelentősége van a csúcstalálkozónak, a legutóbbi ülés óta ugyanis folyamatosan olyan események történnek a világban, amelyek aláássák a globális biztonságot.

Európai szempontból, azt hiszem, nyugodtan kijelenthető, hogy a globális, és benne az európai biztonság még soha nem volt olyan rossz bőrben a hidegháború vége óta, mint jelenleg

– tette hozzá.

Arra is rámutatott, Európában háború zajlik, és a kontinens közvetlen szomszédságában is fegyveres konfliktus dúl, mindeközben pedig egyre súlyosabbá válik a terrorfenyegetettség. „Hogyha a globális közösség nem lesz képes a mostani biztonsági kihívások közül legalább egyet-kettőt eljuttatni a békés megoldáshoz a következő viszonylag rövid időszakban, akkor nem teljesen irreális azzal számolnunk, hogy minden eddiginél közelebb kerülünk egy harmadik világháború kirobbanásához” – magyarázta Szijjártó Péter. Kiemelte,

Magyarország a békében érdekelt, és a Türk Államok Szervezetében való részvételünket azért is tekintjük nagy jelentőségűnek, mert a türk államok is minden esetben kiállnak a békés rendezés és az eszkalációs kockázatok csökkentése mellett.

Példaként megemlítette, Recep Tayyip Erdogan török elnök volt az egyetlen olyan politikus, aki sikerrel közvetített az ukránok és az oroszok között, és első alkalommal a gabonamegállapodás is létrejött Ankara segítségével, noha azóta tovább romlott a helyzet e téren is.

Magyarország tehát a mielőbbi békés megoldásban érdekelt. Azt szeretnénk, ha minél előbb béke lenne a szomszédunkban, Ukrajnában, és azt szeretnénk, hogyha sikerülne elkerülni a legrosszabbat, vagyis a helyzet eszkalálódását, vagyis az országok közötti háborút a Közel-Keleten

– jelentette ki a tárcavezető.

Szijjártó Péter arról is beszélt, a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése is kiemelten fontos Kazahsztán és Magyarország között. Ismertette, az idei év ez idáig a legsikeresebb a kazah–magyar együttműködés szempontjából. Idén sikerült előrelépést elérni az energetikai együttműködés területén, emellett hangsúlyozta, a kétoldalú stratégiai partnerséget semmi nem példázza jobban, mint hogy a két ország segíti egymást az energiabiztonság garantálásában.

A tárcavezető arról is beszámolt, csütörtökön Petőfi Sándorról neveznek el utcát Asztanában. Hozzátette: a gesztus is mutatja, hogy a kazahok mekkora jelentőséget tulajdonítanak a kétoldalú együttműködésnek.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Alibek Kuantirov kazah nemzetgazdasági miniszter, a Magyar–Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság társelnöke Asztanában 2023. november 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.