Szijjártó Péter: Az európai–afrikai együttműködés fejlesztésére van szükség a terrorellenes harc területén

A tárcavezető szerint az európai biztonság a szomszédos kontinens biztonságával kezdődik.

Forrás: MTI2023. 11. 15. 14:02
SZIJJÁRTÓ Péter (Fotó:MTI/Kiss Dániel)
Sajtótájékoztató a Körber Hungária beruházásáról Pécsen SZIJJÁRTÓ Péter (Fotó:MTI/Kiss Dániel) Fotó: Kiss Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint az együttműködés fejlesztésére van szükség Európa és Afrika között a terrorizmus elleni harc területén, az európai biztonság ugyanis a szomszédos kontinens biztonságával kezdődik.

A tárcavezető az ENSZ Terrorizmusellenes Hivatalának (UNOCT) helyi irodájában mondott beszédében hangsúlyozta, hogy az európai biztonsági helyzet a hidegháború óta ma van a legrosszabb formájában, miután a szomszédságban Ukrajnában és Izraelben is fegyveres konfliktus zajlik, illetve a terrorveszély is fokozódik.

Közölte, hogy az elmúlt nyolc évben Európa folyamatosan masszív bevándorlóáradattal nézett szembe, amit jól példáz, hogy Magyarországon tavaly 230 ezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg, míg idén eddig 173 ezret. Élesen bírálta ennek kapcsán a szavai szerint rendkívül felelőtlen brüsszeli migrációs politikát, amellyel végső soron ösztönzik az illegális bevándorlást, a külső határok védelmét pedig hibásan emberi jogi, nem pedig biztonsági kérdésként kezelik.

Mi, magyarok a határok erős és szigorú védelmének szükségességében hiszünk, mivel ez biztonság és egyben szuverenitás kérdése is. A határaink megsértésére bűncselekményként, szuverenitásunk elleni támadásként tekintünk

– hangsúlyozta.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a terrorizmus és a masszív bevándorlási áradatok egyfajta ördögi kört alkotnak. Aláhúzta, hogy a terrorizmus a migráció egyik elsődleges kiváltó oka, azonban annak egyben a következménye is, minthogy az embertömegekben merénylők bújhatnak meg, akik így a lebukás veszélye nélkül juthatnak el a világ különböző pontjaira.

Figyelmeztetett, hogy az illegális bevándorlás a terrorfenyegetettség erősödését eredményezte, ezt jól demonstrálja, hogy több európai országban is párhuzamos társadalmak jöttek létre, olyan no-go zónák, ahol a rendőrség nem tudja fenntartani a rendet, és gyakoribbá váltak a bandaháborúk.

Mi, magyarok rendkívül érdekeltek vagyunk a terrorizmus elleni harc sikerében, miután Magyarország kettős biztonsági kihívással néz szembe

– jelentette ki, az ukrajnai háborúra és a ma legforgalmasabb, nyugat-balkáni migrációs útvonalra is kitérve. A miniszter úgy vélekedett, hogy a terrorellenes küzdelem globális felelősség, ezért elfogadhatatlan az, hogy az UNOCT költségvetésének mindössze három százalékát fedezi az ENSZ, a többit a tagállamoknak kell összeadniuk, ez szerinte fordítva kellene, hogy legyen.

Emiatt a támogatásáról biztosította a világszervezet főtitkárának azon javaslatát, amelynek értelmében megnövelnék az ügynökség finanszírozását. Emlékeztetett arra, hogy Budapesten jött létre az UNOCT második legnagyobb központja, ahol jelenleg már huszonnégy szakértő dolgozik. 

Tisztában vagyunk azzal, hogy a terrorizmus elleni harc nem lehet sikeres Afrika nélkül, és az európai biztonság Afrika biztonságával kezdődik

– fogalmazott, majd leszögezte: ezért az európai–afrikai együttműködés fejlesztésére van szükség ezen a területen is.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.