Több üzenetküldő alkalmazást tiltanak be a francia kormányban

A WhatsAppot, a Telegramot és a Signalt francia üzenetküldő alkalmazások váltják le.

2023. 11. 30. 13:03
Illusztráció: WhatsApp, Telegram, Shazam (Fotó: Pixabay) Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztonsági aggályok miatt nem használhatják a francia miniszterek és csapataik a WhatsApp, a Telegram és a Signal üzenetküldő alkalmazásokat – számolt be csütörtökön a Le Point francia hetilap. Az intézkedésről Élisabeth Borne francia miniszterelnök körlevélben tájékoztatta az érintetteket. Az új szabályozás értelmében a kormánytagok a francia Tchap vagy Olvid alkalmazásokat használhatják üzenetküldésre, tartalommegosztásra.

Az érintettek számítógépeire és telefonjaira legkésőbb december 8-ig telepítik az új alkalmazásokat.

A kormányfő azzal indokolta az intézkedést, hogy miután az üzenetküldő alkalmazások egyre fontosabb részeivé válnak a mindennapi kommunikációnak, a biztonságnak is előtérbe kell kerülnie. „Ezek a digitális alkalmazások azonban temérdek biztonsági rést tartalmaznak, és így nem biztosítják a rajtuk keresztül megosztott beszélgetések és információk biztonságát” – fogalmazott indoklásában Borne. Levelében egyúttal kiemelte, az új alkalmazások is ugyanolyan funkciókkal rendelkeznek, mint azok, amelyek használatát megszüntetik. A francia sajtó szerint leginkább az Olvid használatára igyekszenek sarkallni a kormánytagokat: az alkalmazást egy körülbelül 15 fős vállalat hozta létre.

Jean-Noel Barrot, a telekommunikációért és a digitális átmenetért felelős francia miniszter X oldalán azt írta az alkalmazásról,

a csapatom és én 2022 júliusa óta használjuk. Decemberben már az egész kormány használni fogja a világ legbiztonságosabb azonnali üzenetküldő rendszerét.

A Politico brüsszeli hírportál kiemelte, korábban Párizs arra utasította a köztisztviselőket, hogy kiberbiztonsági okok miatt távolítsanak el bizonyos alkalmazásokat munkahelyi eszközeikről. A felsorolásban olyan alkalmazások kaptak helyet, mint a TikTok, a CandyCrush játék, valamint a Netflix.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.