Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Több üzenetküldő alkalmazást tiltanak be a francia kormányban

Dócza Edith Krisztina
2023.11.30. 13:03
Több üzenetküldő alkalmazást tiltanak be a francia kormányban

Biztonsági aggályok miatt nem használhatják a francia miniszterek és csapataik a WhatsApp, a Telegram és a Signal üzenetküldő alkalmazásokat – számolt be csütörtökön a Le Point francia hetilap. Az intézkedésről Élisabeth Borne francia miniszterelnök körlevélben tájékoztatta az érintetteket. Az új szabályozás értelmében a kormánytagok a francia Tchap vagy Olvid alkalmazásokat használhatják üzenetküldésre, tartalommegosztásra.

Az érintettek számítógépeire és telefonjaira legkésőbb december 8-ig telepítik az új alkalmazásokat.

A kormányfő azzal indokolta az intézkedést, hogy miután az üzenetküldő alkalmazások egyre fontosabb részeivé válnak a mindennapi kommunikációnak, a biztonságnak is előtérbe kell kerülnie. „Ezek a digitális alkalmazások azonban temérdek biztonsági rést tartalmaznak, és így nem biztosítják a rajtuk keresztül megosztott beszélgetések és információk biztonságát” – fogalmazott indoklásában Borne. Levelében egyúttal kiemelte, az új alkalmazások is ugyanolyan funkciókkal rendelkeznek, mint azok, amelyek használatát megszüntetik. A francia sajtó szerint leginkább az Olvid használatára igyekszenek sarkallni a kormánytagokat: az alkalmazást egy körülbelül 15 fős vállalat hozta létre.

Jean-Noel Barrot, a telekommunikációért és a digitális átmenetért felelős francia miniszter X oldalán azt írta az alkalmazásról,

a csapatom és én 2022 júliusa óta használjuk. Decemberben már az egész kormány használni fogja a világ legbiztonságosabb azonnali üzenetküldő rendszerét.

A Politico brüsszeli hírportál kiemelte, korábban Párizs arra utasította a köztisztviselőket, hogy kiberbiztonsági okok miatt távolítsanak el bizonyos alkalmazásokat munkahelyi eszközeikről. A felsorolásban olyan alkalmazások kaptak helyet, mint a TikTok, a CandyCrush játék, valamint a Netflix.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.