Tovább csökken a lelkesedés Ukrajna támogatása iránt

Sajtóinformációk szerint kérdéses, hogy a Nyugat folytatja-e a NATO-kompatibilis harckocsik Ukrajnába szállítását.

2023. 11. 14. 6:04
Abrams Tank Training In Nowa Deba
Abrams Tank Training In Nowa Deba Fotó: ARTUR WIDAK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO-harckocsik érkezését tavasszal a győzelem szimbólumaként mutatták be Kijevben, a nagy ukrán ellentámadás kudarcai után azonban most kétségessé vált, hogy a nyugati országok folytatják-e a Leopardok, Challengerek és Abrams tankok szállítását – írja a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A várakozások az ellentámadás megkezdésekor olyan nagyok voltak, hogy Zelenszkijnek még azt is igazolnia kellett, hogy a Leopardok nem fognak áttörni az Orosz Föderáció területére. Azonban végül ezek a harckocsik a front áttöréséhez sem bizonyultak elegendőnek.

Zelenszkij ugyanakkor biztosította a nyugati szövetségeseket, hogy a vezérkarnak vannak tervei a hadművelet folytatására, mindeközben azonban Nyugaton azt állítják, hogy Kijevnek szinte alig maradt pénze. Az Egyesült Államok által átadott összeg 96 százalékát már elköltötte a kijevi vezetés a Biden-adminisztráció szerint. 

Mindeközben az Európából érkező szállítmányok radikális csökkentése folyamatossá vált az elmúlt időszakban. A Kieli Világgazdasági Egyetem projektje, az Ukraine Support Tracker arról számolt be, hogy augusztus óta egyetlen nagyobb uniós ország sem vállalta újabb gazdasági, humanitárius vagy katonai segély átadását. 

Ezzel kapcsolatban a Forbes amerikai kiadása arra mutatott rá, hogy az európai országok már nem akarnak modern tankokat küldeni Kijevnek, sokkal inkább régebbi típusú harcjárműveket adnának át az ukrán félnek.

Bár az Egyesült Államok végül több Abrams M1-est ajánlhat fel, semmi jel nem utal arra, hogy Németország vagy bármely más Leopard 2-t felhasználó állam hajlandó lenne lemondani a járműveiről

– írta a Forbes.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Artur Widak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.