Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Vlagyimir Putyin: Nem zárjuk Európára az ablakot

Oroszország gazdasági mutatója három százalék felett lesz idén.

2023. 11. 17. 19:43
PUTYIN, Vlagyimir
Novo-Ogarjovo, 2023. november 8. Vlagyimir Putyin orosz államfõ érkezik a kínai Központi Katonai Bizottság alelnökével, Csang Jo Hsziával tartandó megbeszélésére a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2023. november 8-án. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is beszédet tartott Szentpéterváron a nemzetközi kulturális fórumon, ahol kiemelte: 

Oroszország nem tervezi rácsukni az ablakot Európára, még akkor sem, ha néha egy időre bezár bizonyos dolgokat, amikor huzat van 

− mondta Vlagyimir Putyin.

„Amikor huzat van, az ember arra gondol: talán, észszerű lenne egy kicsit becsukni az ablakot, hogy ne fázzunk. De nálunk jó idő van. Tegnap Mihail Misusztyin miniszterelnök büszkén számolt be arról, hogy 5,5 százalék gazdasági növekedés volt múlt hónapban” − mondta Putyin. 

„Három százalék felett lesz az éves mutató. Korábban óvatosan terveztük, hogy 2,7 százalék, vagy 2,5 százalék, vagy 2,8 százalék lehet, de most már biztosan állítjuk, hogy három százalék felett lesz. Nem mondanám, hogy úgy, mint Európában, hogy ez ne tűnjön beképzeltnek vagy dicsekvésnek. Azért sok problémánk van” − tette hozzá az elnök.

Vlagyimir Putyin kiemelte:

„Nem akarjuk megszakítani a kapcsolatot senkivel, de nem is tesszük. Nem zárunk be semmit − sem ajtókat, sem ablakokat, sem szellőzőket. Nincs konfliktusunk az európai társadalommal.” 

Ugyanakkor hozzátette, „nehéz időket élünk az európai elittel”, és megjegyezte, hogy 

ha valaki úgy döntött, hogy elkeríti magát, akkor az az ő dolga, csak kirabolja magát.

Putyin értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogyan lehet betiltani Csajkovszkijt, Sosztakovicsot, Glinkát. „Mi történik Nyugaton?” – tette fel a kérdést, és megjegyezte: „mi nem csinálunk ilyet”. 

Biztos vagyok benne, hogy az idő mindent rendbe hoz

 − húzta alá.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz államfő (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.