Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

A család fontosságát hangsúlyozta Novák Katalin Dubajban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.12.02. 15:51 2023.12.02. 15:54
A család fontosságát hangsúlyozta Novák Katalin Dubajban

Novák Katalin köztársasági elnök a humanitárius tevékenységéről ismert Shaikha Fatima bint Mubarak asszonnyal is találkozott szombaton Dubajban. Shaikha Fatima bint Mubarak, a jelenlegi elnök, Mohamed bin Zayed Al Nahyan édesapjának özvegye jótékonysági és szociális munkája miatt nagy tiszteletnek örvend az Egyesült Arab Emirátusokban. Alapítványa egészségügyi, nevelési, szociális és családügyi, valamint időseket és fogyatékkal élők helyzetét segítő intézményeket támogat.

A magyar államfő és Shaikha Fatima bint Mubarak a találkozón egyetértettek a családok fontosságában és abban, hogy a társadalom alapját alkotó családokat támogatni szükséges

– közölte a Sándor-palota szombaton az MTI-vel.

A demográfiai kérdésekhez kapcsolódva a beszélgetésen Novák Katalin felidézte pénteki felszólalását a klímacsúcson, ahol arról beszélt, hogy a család nem oka, hanem megoldása az éghajlatváltozásnak. A népességcsökkenésről szólva pedig kifejtette, hogy átlagosan majdnem egy gyermekkel van kevesebb a családokban.

Novák Katalin elmondta, hogy véleménye szerint a klímaválságot, a szegénységet, az egyenlőséget, a biológiai sokféleséget, a vizet és a demográfiai jégkorszak jelenségét csak együtt lehet értelmezni, a Földet a gyermekeinknek kell megóvnunk.

Novák Katalin köztársasági elnök pénteken az ENSZ Éghajlatváltozási konferenciáján mondott beszédet Dubajban, majd több kétoldalú megbeszélést folytatott, mások mellett Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi elnökkel, Pham Minh Chinh vietnami miniszterelnökkel, Uhnágín Hürelszüh mongol elnökkel, Hamad bin Isza ál-Halifa bahreini királlyal, Andrzej Duda lengyel elnökkel és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel.

A magyar államfő szombaton részt vesz az Egyesült Arab Emírségek nemzeti ünnepén. Abu-Dzabi, Dubaj és a többi emírség egyesülésének napján, december 2-án minden évben monumentális ünnepséget szerveznek az ország vezetői tűzijátékkal és látványos programokkal.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök az ENSZ Éghajlatváltozási keretegyezmény részes feleinek 28. konferenciáján Dubajban 2023. december 1-jén (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.