Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

A globális nukleárisenergia-termelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezmény létrejöttét Emmanuel Macron kezdeményezte.

Forrás: MTI2023. 12. 02. 13:44
NOVÁK Katalin; STEINER Attila
Dubaj, 2023. december 1. Novák Katalin köztársasági elnök (b5) és Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelõs államtitkára (j2) a Neumann János Egyetem Technology and Innovation Hub standjánál az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Feleinek 28. Konferenciáján (COP28) az Expo City Dubajban 2023. december 1-jén. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia-termelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján (COP28) Dubajban. A globális nukleárisenergia-termelő kapacitást 2050-re kell megháromszoroznia az aláíró 22 országnak. 

Az egyezmény létrejöttét Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte

– mondta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-nek.

Steiner Attila emlékeztetett: a konferencián elmondott beszédében ismertette Magyarország eddig elért eredményeit. Kiemelte többek között, hogy Magyarországon 37 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, s ezen az úton szeretnénk tovább haladni. Az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy cél a nukleáris kapacitás további bővítése, mivel a karbonmentes energiatermelés jelentős forrása a nukleáris energia. A tiszta energiaellátás, amelyben a nukleáris energiának is nagy szerepe van, hozzájárul gyermekeink és bolygónk jövőjéhez is – mutatott rá.

Steiner Attila elmondta: beszédében idézte a köztársasági elnök pénteki gondolatait is, amely a családok, a gyermekvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet, és párhuzamot vont a fenntartható jövő és a fenntartható demográfia között. Novák Katalin a klímacsúcson kiemelte: a bolygóért való felelősségérzet előfeltétele, hogy érezzük az élet folytatásának felelősségét is. A család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak, a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség.

Az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájának (COP) idén az Egyesült Arab Emírségek ad otthont. A csúcstalálkozón több mint nyolcvanezer küldött, köztük 140 állam- és kormányfő vesz részt.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (balról az ötödik) és Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelõs államtitkára (jobbról a második) a Neumann János Egyetem Technology and Innovation Hub standjánál az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Feleinek 28. Konferenciáján (COP28) az Expo City Dubajban 2023. december 1-jén (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.