Kázmér 2024. március 4.
logo

A terroristák menekülteknek álcázzák magukat

Odrobina Kristóf
2023.12.08. 19:44 2023.12.08. 19:50
A terroristák menekülteknek álcázzák magukat

A terroristák továbbra is a karácsonyi piacokat veszik célba. Jövőre azonban valószínűleg a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság és a párizsi nyári olimpiai játékok is célpontok lesznek.

Németországban a türingiai alkotmányvédelmi hivatal elnöke, Stephan Kramer figyelmeztetett a menekültként beutazott iszlamista terroristák jelenlétére.

Az iszlamisták mindig is bevándorlási útvonalakat és menekülthullámokat használtak arra, hogy potenciális harcosokat csempésszenek Európába. Ezért volt olyan fontos, hogy minél több utazót azonnal ellenőrizzünk és megállapítsuk a személyazonosságukat

– mondta Kramer a Handelsblatt német lapnak.

A már Németországban élő Hamász-szimpatizánsokkal együtt most jelentős kockázat áll fenn. Különösen veszélyesek az egyéni elkövetők, akik bármikor lecsaphatnak parancsok és struktúrák nélkül – folytatta Kramer. 

Az izraeli–palesztin háború motivációs kiváltó ok lett az iszlamisták számára. Ez nemcsak a zsidókat érinti, hanem mindenkit, akit Izrael támogatójának tartanak.

A karácsonyi vásárok mint terrorista célpont

Kramer szerint a terroristák továbbra is a karácsonyi piacokat veszik célba. Jövőre azonban valószínűleg a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság és a párizsi nyári olimpiai játékok is célpontok lesznek. 

A dzsihadisták nyilatkozatai a lehetséges célpontokról egyértelműek

– mondta Kramer.

Az Európai Unióban a gázai háború miatt megnövekedett a terrorveszély – jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Brüsszelben.

Az Izrael és a Hamász közötti háború és az általa okozott megosztottság miatt a közelgő ünnepi szezonban hatalmas a terrortámadások kockázata az EU-ban. Nemrégiben Párizsban is bekövetkezett, de sajnos korábban is tapasztaltunk már ilyet

– hangoztatta a biztos az EU-tagállamok belügyminisztereinek tanácskozására érkezve. Johansson bejelentette, hogy az EU további harmincmillió eurót bocsát rendelkezésre a veszélyeztetett zónák, különösen az imahelyek biztonságának megerősítésére.

Borítókép: Illegális bevándorlók sátrai  (Fotó: MTI/EPA-EFE/Gelmert Finol)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.