Kázmér 2024. március 4.
logo

Oroszországgal háborúzhatunk három év múlva?

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA
2023.12.08. 18:39 2023.12.09. 11:08
Oroszországgal háborúzhatunk három év múlva?

Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) vezetője arra figyelmeztet, hogy a keleti NATO-országoknak a következő három évben fel kell készülniük az Oroszországgal való esetleges konfrontációra, mivel a fenyegetés a korábban becsültnél sokkal nagyobb.

 

Harckocsi az Embert a vasra! kampány bakonykúti állomásán, az új magyar tüzérség alappilléreként hadrendbe állított PZH 2000-es, 150 milliméteres önjáró lövegek éleslövészetén 2023. november 16-án, az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A V4NA nemzetközi hírügynökség arról ír, hogy a Nasz Dziennik című katolikus újságnak adott interjújában Siewiera elmondta, hogy a németek öt évet jósoltak, ez azonban szerinte nagyon bátor kijelentés. Siewiera kiemelte az orosz védelmi ipar folyamatos erőfeszítéseit, amely éjjel-nappal működik, és három éven belül képes feltölteni arzenálját.

Ez az értékelés – állítása szerint – egybecseng az Egyesült Államokból származó elemzésekkel. A BBN vezetője beszélt a lengyel elnök és az ország új parlamenti többsége közötti kapcsolatról is, amely számos kérdésben eltérő nézeteket vall. Megjegyezte, hogy bár lehetnek véleménykülönbségek, a nemzetbiztonság alapvető irányait, köztük a hadsereg felállítását, a csapaterősítést és a modernizációt várhatóan tiszteletben tartják.

Orosz–ukrán háború: Ukrajna van rosszabb helyzetben

Az, hogy Ukrajna képtelen döntő sikert felmutatni a harctéren, felerősíti a félelmeket, hogy a konfliktus patthelyzetbe kerül, és a nemzetközi támogatás csökkenhet. Eközben a háborútól megfáradt ukrán közvélemény alig várja, hogy a kijevi vezetők győzelmet arassanak, Washingtonban pedig a 2024-es amerikai elnökválasztás előtt várhatóan felerősödnek az Ukrajnának nyújtott támogatás csökkentésére irányuló felhívások.

A kérdés az, hogy a két fél közül melyik fog hamarabb elfáradni

mondta a Washington Examinernek Franz-Stefan Gady, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének és az Új Amerikai Biztonság Központjának vezető munkatársa, aki még júliusban járt Ukrajnában.

A szakértő szerint Ukrajna nehezebb helyzetben van, és az ország számára korlátozott az az időablak, amelyben támadó műveleteket folytathat. Tavaly az ukrán erők a déli Herszon városának november eleji visszafoglalása után alig haladtak előre. Mivel a szárazföldi erői lassan haladnak előre, Ukrajna dróncsapásokat használ a hadsereg hatókörének kiterjesztésére, miközben fejlettebb lőszerekre és kiképzésre vár – ezek a dróncsapások azonban minimális kárt okoznak, lényegében csak időhúzásról van szó.

Borítókép: A Magyar Honvédség (MH) által ezen a napon, 2023. november 10-én közreadott képen a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Gripen vadászrepülőgépe a pápai MH 47. Bázisrepülőtéren az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején. (Fotó: MTI/MH/Luka Dániel)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.