A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Sűrű lett Orbán Viktor programja: diplomáciai nagyüzem és nemzetközi interjúk sora

Miután Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt, Orbán Viktor egy francia hetilapnak nyilatkozott, de pénteken jelent meg egy szerbiai hírügynökséggel készült interjú is. A párizsi látogatás után pedig Argentínában folytatódik a sűrű program.

2023. 12. 09. 11:04
MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor és Emmanuel Macron tárgyalása Párizsban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diplomáciai nagyüzem kellős közepén tárgyal Orbán Viktor. A kormányfő csütörtökön Párizsban tárgyalt Emmanuel Macron francia államfővel. Az elnök személyesen hívta meg a magyar miniszterelnököt, hogy a közelgő uniós csúcs előtt egyeztessenek többek között Ukrajna uniós csatlakozásáról és a háborúban álló országnak szánt EU-s pénzekről.

Orbán Viktor a párizsi útja során a francia Le Point hetilapnak adott interjút. Leszögezte:

Nem járulok hozzá olyan döntéshez, ami rossz Magyarországnak. Az a felfogásom Európáról, hogy amíg nem ért egyet mindenki, addig nincs döntés. Ukrajna nehéz helyzetben van az orosz invázió miatt, ezért úgy döntöttünk, támogatjuk. Egyetértek azzal, hogy az Európai Tanács pozitív jelzéseket küldjön Ukrajnának, ám vannak egészen másfajta jelzések, mint például az uniós tagságról szóló tárgyalások megkezdése. Azt nem szabad megtennünk

– fogalmazott a háborúban álló ország EU-csatlakozásáról Orbán Viktor. Hozzátette: technikailag nem is vétóról van szó ebben az esetben. Az interjút készítő újságíró szerint Európában most minden szem Orbán Viktorra szegeződik, így rögtön feltette a kérdést: miért ellenzi az ukránok lehetséges csatlakozását?

Két okból. Először is, mert nem állnak készen a tárgyalásra. Másrészt mi, európaiak sem állunk készen arra, hogy teljes jogú tagként fogadjuk el őket. Az Európai Bizottság jelentése, amely szerint hét feltételből négy már teljesült, egyszerűen hazugság. Ukrajna köztudottan a világ egyik legkorruptabb országa.

Orbán Viktor ehelyett stratégiai partnerséget javasol Ukrajnával, amelyben különböző, a mezőgazdaságról, vámokról és biztonságról szóló szerződést lehet tető alá hozni Kijevvel.

Az ukrajnai magyar kisebbség helyzete sürgető

Az interjú során az Ukrajnában élő magyar kisebbség helyzete is szóba került. Orbán Viktor elmondta, az emberi és kisebbségi jogok nem képezhetik vita tárgyát, és nem tekinthetők a tagság előfeltételének sem. Ukrajnának tisztelnie kell a jogokat, nem azért, mert csatlakozni szeretne az EU-hoz, hanem azért, hogy fenntartsa a kapcsolatot Európával. Kiemelte, hogy Magyarország mindig kész jó megállapodásokat kötni, de helyesen kell osztályozni a kérdéseket, ő például három kategóriába sorolja őket: történelmi, stratégiai, taktikai. Az ukrán csatlakozás kérdése szerinte történelmi, és negyvenéves politikai tapasztalata megtanította arra, hogy teljes káoszt kockáztatnak, ha történelmi kérdésekben rosszul döntenek.

A mostani szankciók csak Európának ártanak

Az Oroszország ellen hozott büntetőintézkedésekről szólva Orbán Viktor megjegyezte, hogy meg kell találni a megfelelő egyensúlyt, ezért csak akkor vétózik az Oroszországgal szembeni szankciókról, ha azok Magyarország alapvető érdekeit sértik, mint például az energia területén.

Támogatom a racionális megbeszéléseket arról, hogyan viszonyuljunk Oroszországhoz. Ebben a témában természetesen vannak nézeteltérések a tagállamok között, egyesek szerint az EU racionálisan döntött, mások szerint Ukrajna katonai, pénzügyi és politikai összeomlását fogja eredményezni

– fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor a migrációval kapcsolatban megjegyezte, ha a franciák úgy gondolják, a migránsok beengedése jó döntés, tegyék meg, de ne kényszerítsenek másokat is erre, mert a magyarok szerint ez túl kockázatos döntés, ugyanis nincs garancia arra, hogy a kultúrák keveredésével jobbat érünk el a hagyományos társadalmaknál. Orbán Viktor kiemelte, Európában komolyabban kellene venni a nemzeti szuverenitást, Magyarország nem fogadja el a brüsszeli bürokraták centralista életformáját és az erre való kényszerítést.

Európának felelősséget kell vállalnia a védelméért

A NATO-val kapcsolatban azt mondta, szükség van rá, mert biztonságot jelent, hiszen jóval erősebb, mint Oroszország. Viszont úgy véli, nekünk, európaiaknak felelősséget kell vállalnunk önmagunk megvédéséért, ezért is támogatja a leghatározottabban a védelmi kiadások növelését, hogy ne függjünk az Egyesült Államoktól. Mint fogalmazott:

Európának meg kell tudnia védeni magát a saját erejéből, különben mindig az amerikaiak árnyékában leszünk. Önöknek, franciáknak fontos szerepet kell játszaniuk az európai katonai erő növelésében

Magyarország és Szerbia stratégiai partnerek

Orbán Viktor a héten a Tanjug szerbiai hírügynökségnek adott interjút, amely pénteken jelent meg. Azt mondta, hogy Magyarország kulturális és nyelvi értelemben, továbbá a hagyományok tekintetében is szigetnek számít Európában, hiszen nem tartozik sem a szláv, sem a germán nyelvcsalád országaihoz. Hozzátette: keresztény, katolikus országról van szó, amelyben a hagyományok nemzetileg egyedi összetétele jelenik meg, ezért nagyon nehéz a tőle különböző szomszédokkal kapcsolatot kiépítenie, ez azonban Szerbiával sikerült.

Mint mondta, a történelmet tekintve a két népnek voltak jól körvonalazható baráti és ellenséges időszakai is, és amikor a szerbek és a magyarok ellenségek voltak, az egyik félnek sem volt jó, amikor pedig együttműködtek, az mindkét félnek jó volt. Amikor eljött a megfelelő pillanat, akkor a két ország vezetői megtalálták a közös hangot abban, hogyan értsék meg együtt a történelmet, és hogyan értelmezzék a jelent, illetve milyen perspektívát lehet teremteni a két népnek, hogy az mindkét félnek jó legyen – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint a magyarok és szerbek közötti jó kapcsolat felvállalásával Alekszandar Vucsics szerb elnök nagyobb kockázatot vállalt, mert Szerbiában nagyobb lélekszámú magyar kisebbség él, mint amilyen a magyarországi szerb kisebbség lélekszáma. 

 

Nagy kihívást jelent az együttélésre adott válasz

A Vajdaságban nagyszámú magyar él, ami a miniszterelnök szerint jogilag, intellektuálisan és politikailag is nagy kihívást jelenthet, hiszen meg kell találni a módját annak, hogyan lehet együtt élni egy szomszédos ország nemzeti kisebbségével.

Ez nem könnyű kérdés, és ha körülnézünk Közép-Európában, csak nagyon kevés pozitív válasz van erre a kihívásra. De az Önök elnökének, Alekszandar Vucsicsnak sikerült egy nagyon korszerű, úgy is mondhatnám, hogy európai, de egyúttal keresztényi alapokkal rendelkező választ találnia erre a kérdésre. Ő a magyarokat olyan közösségnek tartotta, amely hozzájárul Szerbia sikeréhez. Tehát már nem teherként, kihívásként, veszélyként tekint ránk, hanem a nemzetük konstruktív részeként, amely hozzájárulhat a szerb nemzet sikeréhez

 – hangsúlyozta Orbán Viktor. Leszögezte, hogy ez a hozzáállás sikeresnek bizonyult, és ma már minden szerb, még a szélsőséges, nacionalista szerbek is látják, hogy ez működik. Orbán Viktor szerint fontos volt, hogy előbb a szerbek és a vajdasági magyarok kezdtek együttműködni, hiszen ők jól ismerik egymást, és megértették, milyen előnyei lehetnek a jó együttműködésnek. 

A jövő is összeköti Szerbiát és Magyarországot

Orbán Viktor szerint a közelgő veszélyek mindkét országra nézve ugyanazok. – Mindkét országnak erős nemzeti identitása van, szeretjük az országunkat, szeretjük a népünket, szeretjük a történelmünket, és készen állunk harcolni érte. 

Szóval mi nem szeretnénk egy nagy, európai egyesült államok vagy valami szuperállam részei lenni, és annak csak egy provinciájává válni. Mi büszke nemzetek és büszke államok vagyunk

– szögezte le, megismételve, hogy mindkét nép készen áll harcolni, ha arra volna szükség. A szerbeket és a magyarokat emellett az is összeköti, hogy ha új kihívásokkal találkoznak, az első reakció nem a félelem, hanem az elfogadás, hogy ez is egy újabb kihívás, mit lehet vele kezdeni. 

Az orosz földgáz tranzitjára vonatkozó, tervezett bolgár intézkedésekkel kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta, ez magyarellenes döntés. 

Nem érdekel, hogy miért tették ezt, milyen elvárásaik vannak Oroszországgal kapcsolatban. Ez nem az én dolgom. Én a magyarok vezetője vagyok, és amit a bolgár kormány tett, az egyértelműen magyarellenes lépés, és vissza kell vonniuk. Nem tudjuk elfogadni, meg kell változtatniuk 

– húzta alá.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Párizsból Buenos Airesbe utazott tovább, ahol december 10-én részt vesz Argentína új elnöke, Javier Milei ünnepélyes beiktatásán.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt párizsi munkavacsorájuk előtt az Elysée-palotában 2023. december 7-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.