Mégis lehet magyarul tanulni az ukrajnai iskolákban?

Ukrajna veszített Magyarországgal szemben: elfogadták a nemzeti kisebbségekről szóló törvényt.

Forrás: Unian2023. 12. 08. 20:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán parlament elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvényt bizonyos területeken, figyelembe véve az Európa Tanács és szervei szakértői értékelését. Összesen 317 képviselő szavazott az 10 288-1 iktatószámú törvény elfogadása mellett, amely az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges törvények egyike.

 

A törvény kimondja, hogy a magántulajdonban lévő felsőoktatási intézmények szabadon választhatják az oktatás nyelvéül bármely uniós nyelvet. Ugyanakkor az ukrán nyelv tanulása kötelező. A politikai reklámokban, az állami iskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, a médiában a nemzeti kisebbségek nyelvét használhatják, ami uniós nyelv, kivéve az agresszor ország, azaz Oroszország nyelvét. Ugyanakkor az őshonos népek, nemzeti kisebbségek nyelvén folytatott választási kampányt ukránul kell megismételni.

A törvény lehetővé teszi az oktatás folytatását a nemzeti kisebbségek nyelvén, amely uniós nyelv, a teljes általános középfokú oktatás befejezéséig, feltéve, hogy az oktatás 2018. szeptember 1-je előtt kezdődik.

A törvény az ukrán nyelv 50 százalékos kvótája alól mentesíti azokat a kiadókat, amelyek krími tatár nyelven, valamint az őshonos népek és nemzeti kisebbségek nyelvein, az EU hivatalos nyelvein jelentetnek meg könyveket. Emellett legalább 30 százalékos ukrán nyelvi kvótát állapított meg azon televíziós műsorszolgáltatók számára, amelyek az ukrán mellett az EU nyelvein is sugároznak műsorokat. Mindezek az újítások nem érintik az orosz nyelvet.

A korábban elfogadott nemzeti kisebbségi törvény előírta, hogy azokban az iskolákban, ahol a tantárgyakat más nyelven, elsősorban magyarul oktatják, az ukrán nyelvű tantárgyak számát növelni kell, hogy teljes mértékben át lehessen térni az államnyelvre. Mostantól ez nem vonatkozik azokra az iskolákra, amelyek a nemzeti kisebbségek kompakt lakóhelyén találhatók.

Borítókép: Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.