Baljós döntés Putyintól – az EU határára telepíti Oroszország a legújabb önjáró lövegeit

Befejeződött a 2Sz35 Koalicija–SzV új önjáró tüzérségi egységek tesztelése, és már megkezdődött a sorozatgyártásuk.

2023. 12. 27. 11:35
SOJGU, Szergej; PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2023. december 25. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) Szergej Sojgu védelmi minisztert hallgatja, miután az Admiral Golovko fregatt ünnepélyesen csatlakozott az orosz Északi Flottához a szentpétervári Szevernaja Verf hajógyárban 2023. december 25-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Danyicsev Fotó: Alekszej Danyicsev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország hamarosan a Finnországgal és Norvégiával határos északi katonai körzetébe telepíti legújabb fejlesztésű önjáró lövegeit – közölte szerdán a Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója. Szergej Csemezov a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott interjúban kijelentette, hogy befejeződött a 2Sz35 Koalicija–SzV új önjáró tüzérségi egységek tesztelése, és már megkezdődött a sorozatgyártásuk. Az első kísérleti tételt 2023 végéig leszállítják, miközben tovább dúl az az orosz–ukrán háború 

 

Úgy gondolom, hogy hamarosan megjelennek az északi katonai körzetben, mivel az ilyen osztályú önjáró lövegekre azért van szükség, hogy a lőtávolság tekintetében előnyt biztosítsanak a nyugati tüzérségi típusokkal szemben

– hangoztatta Csemezov. 

2S35 Koalitsiya-SV
Fotó: Vitaly V. Kuzmin / wikipedia_Vitaly V. Kuzmin

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021-ben az orosz Északi Flotta státusát, amelynek felelősségi zónája főként az orosz Északi-sarkvidék volt, északi katonai körzetre változtatta, és ebbe bevonta a Finnországgal és Norvégiával közös határral rendelkező Murmanszki területet is.

Vlagyimir Putyin azzal vádolja a kollektív Nyugatot, hogy helyettesítő erők által megvívott, áttételes háborút folytat Oroszország ellen. Egyben arra figyelmeztetett, hogy Moszkva Finnországnak az Egyesült Államok vezette NATO-szövetséghez való csatlakozását követően erőket fog felvonultatni nyugati határainál.

Korábban, decemberben az orosz TASZSZ állami hírügynökség arról számolt be, hogy a Koalicija önjáró löveget már bevetették az ukrajnai fronton. A beszámoló szerint a fegyver önjáró, hetven kilométeres hatótávolságú, 152 mm kaliberű, modern 2A88-as ágyúval van felszerelve, amely percenként több mint tíz lövést képes leadni, amiben célkiválasztási és navigációs folyamatokat automatizáló modern rendszer segíti – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Danyicsev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.