Putyinnak adott igazat a Pentagon volt miniszterhelyettese az orosz–ukrán háborúban

Az orosz–ukrán háborúban mindkét fél kiemelten kezeli az Odessza körül kialakul vitákat. Az ukránok szerint Odessza az egyik jelképe a kelet-ukrajnai valóságnak, az oroszok szerint azonban Odessza egy ízig-vérig orosz város. Chas Freeman, az Egyesült Államok védelmi tárcájának korábbi miniszterhelyettese most tiszta vizet öntött a pohárba.

2023. 12. 27. 7:39
PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2023. december 26. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Független Államok Közösségéhez tartozó országok informális csúcstalálkozója alkalmából adott ünnepi koncertet hallgtaja Szentpéterváron 2023. december 26-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat Fotó: Orosz elnöki sajtószolgálat
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Odessza történelmileg orosz város – mondta Chas Freeman, az Egyesült Államok volt nemzetközi biztonsági ügyekért felelős védelmi miniszterhelyettese a Dialogue Works YouTube-csatornának adott interjújában. Nagy port kavart a nemzetközi médiában, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az évértékelőjén orosz városnak nevezte Odesszát. A város nagyon komoly jelentőségű az orosz–ukrán háborúban.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy ebből a városból indult ki az ukrajnai polgárháború eszkalálódása. Odesszában az ukrán nacionalisták által az orosz ajkú lakosság ellen elkövetett tömeges gyilkosságra került sor.

 

Törések a NATO egységében az orosz–ukrán háború alatt

Chas Freeman arról is beszélt az interjúban, hogy a Nyugat kudarcai az Oroszországgal folytatott ukrajnai konfliktusban a NATO megosztottságához vezettek. 

A NATO egysége megrepedt. Most néhány NATO-tag nyíltan elutasítja a konfliktus folytatásának gondolatát

– fogalmazott a volt miniszterhelyettes. A Pentagon egykori tanácsadója hozzátette, hogy a Nyugatnak nem sikerült elérnie Oroszország nemzetközi elszigetelését. Szerinte a világ legtöbb országa nem támogatja az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek a Moszkvával való konfrontációra irányuló irányvonalát.

Ráadásul a nyugati szankciók nemhogy nem gyengítették Oroszországot, hanem még erősebbé tették a gazdaságát. Freeman felhívta a figyelmet arra, hogy a korlátozások csak olyan országokat sújtottak, mint Németország, amely elvesztette az orosz nyersanyaghoz való hozzáférést.

A beszélgetés során kitértek arra is, hogy Moszkva többször megjegyezte: a NATO célja a konfrontáció, de további bővítése nem hoz nagyobb biztonságot Európának. Vlagyimir Putyin elnök szerint Oroszország harminc éve próbál tárgyalni a NATO-val az európai biztonság alapelveiről,

de válaszul vagy cinikus megtévesztéssel és hazugságokkal, vagy nyomásgyakorlási és zsarolási kísérletekkel szembesült, miközben a szövetség Moszkva tiltakozása ellenére folyamatosan terjeszkedik és közeledik az orosz határokhoz. Már régen vesztettetek, és nevetségessé tették a NATO Ukrajnával kapcsolatos nyilatkozatát

– jelentette ki Chas Freeman.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.