Betiltották a Korán-égetést Dániában

Vannak azonban kiskapuk, így Rasmus Paludan nem hagy fel a Korán-égetésekkel.

2023. 12. 07. 18:21
Illusztráció, korán (Forrás: Pexels)
Illusztráció, korán (Forrás: Pexels) Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dániában a parlament csütörtökön jóváhagyta a fontos vallási tartalommal bíró szövegek – köztük az iszlám szent könyv, a Korán – meggyalázását tiltó törvényjavaslatot.

A rendelkezés megsértőire akár két év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

A csaknem négy órán át tartó vita végén a javaslatot a 179 tagú parlament harmadik olvasatra, 94 igen szavazattal fogadta el.

A törvénytervezet ellenzői azt hangoztatták, hogy a vallási tárgyú szövegekkel való „helytelen bánásmódot” büntető rendelkezés csorbítja a szabadságjogokat.

A koppenhágai kormány biztonsági okokkal indokolta a javaslatot, valamint azzal érvelt, hogy az abban foglalt szabályoknak nem lesznek jelentős következményei az említett jogokra, és a vallások ellen más módon megfogalmazott bírálatokat továbbra sem tiltják.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Dániában idén aktivisták a Korán több példányát égették el, ami felháborodást és tiltakozáshullámot váltott ki a muszlim világban, diplomáciai feszültségeket okozva Koppenhágával. Az egyik ilyen akciót követően, júliusban több száz tüntető megrohamozta Dánia bagdadi nagykövetségét.

A nyár folyamán nemcsak Dániában, hanem Svédországban is rendszeresek voltak a Korán-égetések, ami széles körű felháborodást váltott ki a muszlim országok és a muszlim lakosság körében, a svéd biztonsági és hírszerző szolgálat (SAPO) augusztusban pedig azt közölte, hogy az ország terrorkészültségét négyes szintre emelik az ötös fokozatig terjedő skálán a növekvő feszültség miatt. Tüntetők szintén Bagdadban megrohamozták a svéd nagykövetség épületét is. 

A frissen elfogadott dán törvény kapcsán  Rasmus Paludan dán politikus, aki többször is égetett Koránt Dániában és Svédországban is, a Samnytt svéd hírportálnak nyilatkozott. Mint mondta, nem kíván felhagyni a Korán-égetésekkel, és a dán törvényben vannak kiskapuk, amelyeket kihasználhat. 

A törvény azt mondja, hogy a Koránt elégetheted, ha az egy művészeti előadás része, és ha az csak egy kis része a nagy színdarabnak. Tehát ha csak öt perc egy órából, akkor rendben van

– mondta a hírportálnak. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.