Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Csak önti a pénzt Ukrajnába Brüsszel, Magyarországnak viszont nem fizetik ki, ami jár

Brüsszel megkerülné Magyarországot, és hatalmas összeggel támogatná Ukrajnát.

Forrás: Mandiner2023. 12. 22. 15:21
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. november 4. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követõ sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta kitört az orosz–ukrán háború, az Európai Unió hatalmas összegeket különített el Ukrajna számára. A Kiel Institute német gazdasági kutatóintézet adatai szerint az EU 2022. február óta 84 milliárd eurót adott különböző támogatások formájában, és akkor még nem is esett szó a különböző európai országok további támogatásairól − írja a Mandiner.

A Kiel statisztikái alapján a támogatásokra való hajlam 

2023 augusztusa és októbere között drámaian lezuhant: 90 százalékkal kevesebb pénzt ajánlottak fel a nyugati hatalmak Ukrajnának, mint egy évvel korábban. 

Az EU-intézmények elsősorban pénzügyi segélyeket adtak, és a 84 milliárdból mindössze 5,6 milliárd euró volt a katonai támogatás.

Az EU most egy újabb 50 milliárd eurós csomagot szeretne elfogadni, amelyet azonban Magyarország megvétózott.

Erről Orbán Viktor csütörtökön a a Hír TV-ben elmondta, hogy 

az nem világos, miért kell 50 milliárd euróról négy évre előre dönteni Ukrajna esetében.

 A miniszterelnök szerint az is kifogásolható, hogy az EU ezt a támogatást hitelből szeretné finanszírozni – számolt be az Origó.

– Mindeközben Magyarország nem kapta meg a neki járó forrásokat, és így könnyen lehet, hogy a magyarok pénze Ukrajnába kerül

 – mondta Orbán Viktor. Eddig 10 milliárdot sikerült felszabadítani a Magyarországnak járó 32 milliárdból.

A kormányfő szólt arról is, hogy a korábban közösen felvett hitelből még egyetlen fillért sem kapott Magyarország, tehát a magyar parlamenti képviselőket nem lehet meggyőzni arról, hogy még egy közös hitelfelvételbe menjen bele az ország.

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy az Európai Parlament Soros által irányított emberei folyamatosan zsarolják a bizottságot, hogy ne adják oda a hazánknak járó 32 milliárd eurót, mert ezeket át akarják irányítani Ukrajnába, és ugyanezt szeretnék a szerinte Soros által irányított amerikai demokraták is. Egyelőre sikerült ebből 10 milliárdot megszerezni – tette hozzá.  

A Financial Times szerint azon dolgozik az EU, hogy kikerülje Magyarországot és odaadja a pénzt Ukrajnának. 

Legközelebb február 1-jén fog sor kerülni egy rendkívüli találkozóra Brüsszelben, ahol a kérdés újra napirendre fog kerülni. 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.