Erőszakra és rendbontásra készülnek szilveszterkor Európa-szerte

Az illegális tűzijátékok és a rendőrök elleni támadások mellett a terrorfenyegetettséggel is szembe kell néznie az európai országoknak. Erőszakra és rendbontásra készülnek.

2023. 12. 30. 15:29
Christmas market in Frankfurt
Christmas market in Frankfurt Fotó: ANDREAS ARNOLD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németek 43 százalékát aggasztja, hogy rendbontásokra kell számítani szilveszter éjszaka, és megismétlődhetnek a tavalyi, erőszakos események, derül ki az INSA kutatóintézet felméréséből, amelyet a Bild német lapnak készített. 

A felmérésből az is kiderült, hogy a német lakosok 51 százaléka nem aggódik az erőszak miatt, ugyanakkor a válaszadók 50 százaléka egyetért a tűzijátékok teljes betiltásával. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a német rendőrszakszervezet elnöke zavargásokra és erőszakra számít szilveszterkor, és azt mondta, hogy a politikusok nem tudták megakadályozni a várható zűrzavart. Jochen Kopelke a Rheinische Post című napilap csütörtökön megjelent cikkében kijelentette: 

A tavalyi berlini erőszakos cselekmények óta mindenki tudja, hogy valami elromlott a társadalmunkban. Erre egyszerűen reagálnunk kell.

„Miért nem adnak végre jogi eszközöket, hogy következetesen felléphessünk az erőszakos cselekményekben résztvevőkkel szemben? És miért nem tiltottuk be szilveszterkor a tűzijátékok árusítását, ahogy az év többi napján is?” – tette fel a kérdést a szakszervezeti elnök.

Tavaly az utcákon a szokásos súlyos tűzijátékhelyzet mellett Berlin és más nagyvárosok egyes negyedeiben sok petárdát dobáltak, és egyéb támadásokat követtek el rendőrök, tűzoltók és mentők ellen. Az incidensek országos felháborodást váltottak ki.

A holland rendőrség szintén egy kihívásokkal teli szilveszterre készül, mivel arra számítanak, hogy sokan veszélyes és tiltott tűzijátékokat fognak használni. 

Peije de Meij, a rendőrségen belüli szilveszteri tevékenységek koordinátora aggodalmának adott hangot az olyan erős tűzijátékok, mint 

a „cobrák” elterjedése miatt, amelyek robbanóereje a kézigránátokéhoz hasonló.

A hatóságok már több mint hatvanezer kilogrammnyi tiltott tűzijátékot foglaltak le, ennek ellenére komoly kihívás lesz a szilveszteri rendfenntartás, írja a Voice of Europe hírportál.

Tavaly 155 rendőr szembesült erőszakkal az újévi ünnepségek során, amikor rendbontók tűzijátékokkal és petárdákkal lőtték őket. Sok rendőr megsérült, és többen maradandó halláskárosodást szenvedtek. 

Franciaországban még a szokásosnál is szigorúbb biztonsági intézkedésekkel készülnek az újévi ünnepségekre, mivel az országban jelenleg „nagyon magas” szintű a terrorfenyegetettség.

Gerald Darmanin belügyminiszter bejelentette, hogy hozzávetőleg 90 ezer rendőrt – köztük hatezret Párizsban – vetnek be, valamint a terrorfenyegetések kezelésével foglalkozó Sentinelle egység ötezer katonáját.

Borítókép: Illusztráció. Rendőrök egy hamburgi karácsonyi vásáron (Fotó: DPA/AFP/Andreas Arnold)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.