Ez a nyugati jelen: szudáni migránst tartóztattak le gyermekrablási kísérlet miatt

Döbbenetes hírekről számolt be a francia sajtó: egy szudáni migráns kétszer is megpróbált elrabolni egy kisgyereket. A rendőrség előtt ismert és vélhetően illegálisan Franciaországban tartózkodó vádlottat letartóztatták és pszichiátriai vizsgálatnak vetették alá. Ez egy bevett mosdatási szokás a nyugati országokban.

2023. 12. 09. 19:42
null
El Hierro, 2023. december 4. Illegális bevándorlók várakoznak egy sátor bejáratában a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén lévõ San Andresben kialakított ideiglenes befogadó központban 2023. december 4-én. Ezen a napon 47 migráns érkezett egy csónakban La Restinga kikötõjébe. MTI/EPA-EFE/Gelmert Finol Fotó: Gelmert Finol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia hatóságok kedden Corbeil-Essonnes-ban elfogtak egy 34 éves szudáni migránst, akit azzal gyanúsítanak, hogy két gyermeket, köztük egy kétéves kislányt akart elrabolni. A nyugtalanító esetek külön-külön történtek, és aggodalmat keltettek helyi közösségben – írja az Actu17 francia hírportál.

Az első incidens egy helyi üzletben történt, ahol a gyanúsított egy babakocsiban ülő kisgyermeket vett célba. A gyerek szüleinek sikerült megakadályozniuk az emberrablást. A városi rendőrség a biztonsági felvételek alapján azonosította és hamar elkapta a bevándorlót.

A további nyomozás összefüggést tárt fel egy hasonló incidenssel, amely november 23-án történt az egyik corbeil-essonnes-i étteremben. Akkor egy nyolcéves gyermeket akart elrabolni egy ismeretlen férfi a játszótéren. A gyerek édesanyja csak a szerencsének köszönheti, hogy időben megakadályozta a tragédiát. Ezután egy biztonsági őr segítségével fogták el a 34 éves férfit.

A rendőrség előtt ismert és vélhetően illegálisan Franciaországban tartózkodó vádlottat pszichiátriai vizsgálatnak vetették alá.

Ez bevett szokás Nyugat-Európában, ha ugyanis sikerül bebizonyítani egy agresszív radikális támadóról, hogy mentális betegsége miatt követte el a bűncselekményt, akkor az eredeti büntetését jelentősen enyhíteni tudják. Így kitoloncolni sem kell az országból a bevándorlókat, és a közfelháborodást is csillapítani tudja a hatóság – emlékeztet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Számos olyan támadás és gyilkosság történt már Nyugaton, amelyeket radikális iszlamisták követtek el, és később mentális betegséggel próbálták leplezni a bűncselekményeket.

Így sikerült megakadályozni annak a fiatal szomáliai férfinak a súlyos büntetését, aki még 2021 nyarán Würzburgban késelt halálra három nőt egy bevásárlóközpontban. Bár a tanúvallomások szerint a gyilkos bevándorló a támadás közben Allahot dicsőítette, az ügyészek szerint ez nem volt elegendő bizonyíték arra, hogy vallási hátterű indítéka volt.

Franciaország még a szomszédját is felülmúlja a muszlim radikálisok mosdatásában. 2017-ben egy muszlim férfi meggyilkolt egy 65 éves zsidó óvodaigazgatót. A támadó éjszaka betört Sarah Halimi harmadik emeleti lakásába, majd brutálisan megverte, miközben Allahot dicsőítette. A fiatal férfi ezután a lakás ablakán kilógatta az idős nőt, majd ledobta az utcára, miközben az áldozat könyörgött az életéért. A hatóságok többször is megjegyezték, hogy a dohányzás úgynevezett pszichotikus zavart okozott a muszlim támadónál, és szakértői kezelésre kötelezték. Az eset óriási tüntetéshullámot eredményezett Franciaországban.

Mohamed Salmene Lahouaiej-Bouhlel egy teherautóval belehajtott a Bastille napját ünneplő tömegbe Nizzában még 2016-ban. A támadásban 86-an meghaltak és több százan megsérültek. Az eset után a családja és a média azt hangoztatta, hogy a férfi mentálisan beteg volt. Az NBC tévécsatorna pedig azt állította, hogy a nizzai támadó nem volt dzsihadista, annak ellenére, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalta a tömeggyilkosságot.

Egy évvel korábban Dijon városában is gázolásos terrortámadás történt. Egy férfi a kisteherautójával a város több pontján az emberek közé hajtott, miközben Allahot dicsőítette, késsel hadonászott és azt kiabálta, hogy Palesztina gyermekeinek nevében jár el. Bár senki sem vesztette életét, többeknek maradandó sérülést okozott. A helyi ügyész akkor azt állította, hogy az incidens nincs összefüggésben a terrorizmussal, az elkövetőnek pedig nem voltak vallási indítékai, csupán mentális zavarban szenvedett.

Borítókép: Illegális bevándorlók (Fotó: MTI/EPA-EFE/Gelmert Finol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.