Irán állhat az Izrael-ellenes húszi támadások mögött

Washington szerint ha a háború most véget érne, a Hamász továbbra is veszélyt jelentene.

Forrás: MTI2023. 12. 08. 6:11
Szanaa, 2023. november 23. Jemeni síita húszi felkelõk és törzsi támogatóik az Izrael elleni támadásokat ünneplik Szanaában 2023. november 23-án. Az Irán támogatását élvezõ húszi lázadók az Izrael ellen október 7-én végrehajtott Hamász-terrortámadás és a gázai háború kezdete óta több rakétát és drónt indítottak Izrael ellen. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni Forradalmi Gárda közreműködött a jemeni húszi lázadók Izrael és a vörös-tengeri hajózási útvonalak elleni rakéta- és dróntámadásainak tervezésében, végrehajtásában és engedélyezésében − jelentette ki csütörtökön Jon Finer, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója a Colorado állambeli Aspenben rendezett biztonságpolitikai konferencián.

Úgy véljük, közük volt ezeknek a támadásoknak a megvalósításához, a tervezésben, a végrehajtásban, az engedélyezésben és ezek támogatásában

− hangsúlyozta Finer.

A fehér házi illetékes beszélt a Gázai övezetben zajló háborúról is. Mint mondta, az Egyesült Államok nem adott határozott határidőt a radikális iszlamista Hamász ellen folytatott izraeli harci műveletek befejezésére. Kiemelte azt is, hogy amennyiben a háború most véget érne, úgy az iszlamista csoport továbbra is veszélyt jelentene.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Washington szerint számos biztonsági célpont maradt Izrael számára a Gázai övezet déli részén.

 

Borítókép: Jemeni síita húszi felkelők és törzsi támogatóik az Izrael elleni támadásokat ünneplik Szanaában 2023. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.