Izrael felgyorsítja a segélyszállítmányok biztonsági átvilágítását

Izrael nyitott a megegyezésre a Hezbollahhal.

Forrás: MTI2023. 12. 12. 7:56
Rafah, 2023. november 3. Segélyszállítmány érkezik a Gázai övezetbe az egyiptomi határnál levõ rafahi átkelõn át 2023. november 2-án, amikor 102 humanitárius segélyt szállító teherautó jutott be az izraeli erõk által ostromlott palesztin övezetetbe. A háború október 7-i kezdete óta 374 segélyszállító teherautó jutott be a Gázai övezetbe az egyetlen, nem Izraellel közös határátkelõjén keresztül, üzemanyagot azonban nem enged bevinni az övezetbe Izrael. Üzemanyag nélkül az aggregátorok nem tudnak áramot termelni a kórházaknak, és a tengervíz sótalanítását végzõ berendezések sem tudnak ivóvizet elõállítani a 2,2 milliós lélekszámú földsáv lakossága számára. MTI/EPA Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael hétfőn bejelentette, hogy felgyorsítja a Gázai övezetbe küldött segélyszállítmányok biztonsági átvilágítását a térségbe érkező humanitárius segély növelése érdekében. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy megnyitják Izrael és a Gázai övezet közötti Kerem Salom határátkelőt a Gázába szánt humanitárius segély növelését célzó átvilágításra.

Itt fogják átvilágítani a vizet, az élelmiszert, az orvosi felszereléseket és a menedékek felállításához szükséges eszközöket szállító teherautókat. 

Innen Egyiptomba utaznak tovább, és onnan lépnek a Gázai övezet területére.

Joav Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn kijelentette, hogy Izraelnek nem áll szándékában állandóan a Gázai övezetben maradni, és nyitott annak a megvitatására, ki ellenőrzi majd a területet, ha már nem lesz ott egyetlen Izraellel ellenséges szervezet sem.

Izrael mindent megtesz a Hamász felszámolása érdekében, de nem áll szándékéban állandóan a Gázai övezetben maradni. Csak a biztonságunkkal és a Gázai övezet határán élő állampolgáraink biztonságával törődünk

− mondta a miniszter újságíróknak.

Gallant azt is mondta, hogy 

Izrael nyitott egy esetleges megállapodásra az Irán támogatta Hezbollah libanoni fegyveres szervezettel, 

azzal a feltétellel, hogy a megállapodás magában foglal egy határ menti biztonságos övezetet és megfelelő garanciákat.

Borítókép: Segélyszállítmány érkezik a Gázai övezetbe az egyiptomi határnál levő rafahi átkelőn át 2023. november 2-án, amikor 102 humanitárius segélyt szállító teherautó jutott be az izraeli erők által ostromlott palesztin övezetetbe (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.