Izraeli háború: szorul a hurok a Hamász-vezér nyaka körül

Likvidálná a Hamász-vezetőt Izrael, Libanon felé nyílhat új front.

2023. 12. 07. 14:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli csapatok közelednek Jahja Szinvár Hamász-vezér otthonához. Ezt mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a harcok jelenlegi állásával kapcsolatban. A The Telegraph brit konzervatív napilap beszámolója szerint az izraeli kormányfő közölte, hogy a csapatok körülvették az október 7-i terrortámadás kitervelőjének házát Hán Júnisz városában.

Csak idő kérdése, hogy mikor kapjuk el

− mondta Netanjahu egy videós nyilatkozatában.

Szinvár egyébként nem mutatkozott a nyilvánosság előtt a háború alatt, Izrael őt és a Hamász fegyveres szárnyának vezetőjét, Mohammed Deifet nevezte meg legfőbb katonai célpontjának. 

A helyi lakosok elmondása szerint izraeli tankok közeledtek Szinvár otthonához, de nem tudni, hogy ő ott van-e. Izrael szerint sok Hamász-vezér és harcos van földalatti alagutakban.

Netanjahu kijelentéseire reagálva Daniel Hagari, az IDF főszóvivője azt mondta, hogy Szinvár is  a föld alatt lehet

Nem részletezem, hogy pontosan hol, és azt sem, hogy mit tudunk. A mi dolgunk az, hogy eljussunk Szinvárhoz és megöljük őt

 – mondta.

 

Második front nyílhat?

Közben a Politico hírportál arról ír, hogy Izrael megnyithatja a második frontot Libanonban. Legalábbis erre utalt az ország védelmi minisztere. Joáv Galant most azt sugallta, hogy erőik hamarosan megnyithatják a frontot északon, hogy visszaszorítsák az Irán által támogatott Hezbollahot a libanoni határtól.

A tárcavezető az északi polgármesterekhez és önkormányzati vezetőkhöz szólva szerdán azt mondta, a kormány nem fogja ösztönözni a libanoni határhoz közeli északi közösségekből evakuált lakosokat, hogy térjenek haza azelőtt, mielőtt a Hezbollahot visszaszorítanák a dél-libanoni Litani folyón túlra. Az északi területeken élők komoly veszélynek vannak kitéve a rakétatámadások és a Hezbollah behatolásai miatt.

Október eleje óta mintegy nyolcvanezer lakost evakuáltak a libanoni határtól tíz kilométerre délre fekvő közösségekből. A legtöbbüket állami költségen helyezték el Tel-Aviv szállodáiban. 

Az amerikai tisztviselők egyébként a múlt hónapban arra figyelmeztették izraeli kollégáikat, hogy ne gondolkodjanak azon, hogy támadást indítanak a libanoni határtól északra. Amerikai sajtóértesülések szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki Galantnak az Izrael és a Hezbollah közötti feszültség növekedése miatt.

Borítókép: Izraeli légicsapás a Gázai övezet déli részén 2023. december 6-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.