Kis híján befellegzett a németeknek Vlagyimir Putyin miatt

Kicsin múlott, hogy emberek milliói maradjanak gáz nélkül Németországban.

Forrás: V4NA2023. 12. 03. 13:52
PUTYIN, Vlagyimir
Biskek, 2023. október 13. Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart a Független Államok Közösségének (FÁK) biskeki csúcstalálkozója után 2023. október 13-án. MTI/AP/Pool/Szputynik/Kreml/Pavel Bednyakov Fotó: Pavel Bednyakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túlzás azt állítani, hogy Németországban kis híján napokra megállt az élet röviddel az ukrajnai háború kirobbanása után. A Handelsblatt német gazdasági lap emlékeztetett arra, hogy amilyen csapást mérni szeretett volna Németország Oroszországra, úgy kishíján legalább akkora energetikai káoszt sikerült okoznia Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelynek levét természetesen a német adófizetők itták volna meg − írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Amikor az orosz–ukrán háború már több hete tartott Ukrajnában, az oroszok nagy offenzívája azonban megrekedt, mert nagy veszteségeket szenvedtek a fronton, akkor úgy döntött Putyin, hogy valami olyat csinálnak, amit még a hidegháború alatt sem tettek.

Olaf Scholz német kancellár és kormánya nagyon hangosan kampányolt azért, hogy tiltsák be az orosz energiahordozókat az Európai Unióban. Ekkor döntöttek úgy az oroszok, hogy az orosz gázóriás a Gazprom német leányvállalatát aduászként használja, mivel megkerülhetetlen a német infrastruktúrában.

Többmillió ember maradt volna hideg lakásokban, az irodákban semi lett volna fűtés. Csaknem 250 önkormányzati közműszolgáltatóról van szó, amelyek németek és vállalatok millióit látták el fűtéssel és melegvízzel, valamint mintegy hétszáz gáztüzelésű erőműről, amelyek orosz gázzal működtek, továbbá 250 nagyvállalatról és ipari cégről, amelyek működéséhez elengedhetetlen volt az orosz földgáz.

A német gazdaság teljesen csődbe ment volna akkor is, ha a gáz ára az egekbe szökött volna.

 Azzal kapcsolatban, hogy miért nem következett be végül a nagy összeomlás, a Handelsblatt úgy véli, két orosz hivatalnok fedte fel Vlagyimir Putyin rettegett tervét, akik időben figyelmeztették Robert Habeck gazdasági miniszter tárcáját és Olaf Scholz kancellárt. 

Ezután egy poloskabiztos ebédlőben vitatták meg az illetékesek, hogy miként védjék ki az oroszok támadását. Végül azonnali hatállyal állami ellenőrzés alá helyezték a Gazprom német leányvállalatát. A német sajtó azóta hősként tekint a két hivatalnokra, a lapok szerint pedig azóta is veszélyben van az életük, mert lebuktatták Vlagyimir Putyint.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök. (Fotó: MTI/AP/Szputynik/Kreml/Pavel Bednyakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.