Orbán Viktor helyesen cselekedett a vezető német lap szerint

A Süddeutsche Zeitungban megjelenő véleménycikkek szerint nem vette meg Orbán Viktor döntését az Európai Bizottság, az pedig tiszteletre méltó, hogy a magyar miniszterelnök hajlandó volt a kompromisszumra a legfontosabb szituációban.

Forrás: Mandiner2023. 12. 18. 12:59
MACRON, Emmanuel; VON DER LEYEN, Ursula; ORBÁN Viktor; SCHOLZ, Olaf; MICHEL, Charles
Orbán Viktor az EU vezetőivel tárgyalt Fotó: Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több véleménycikkben is Orbán Viktorra fókuszál az EU-csúccsal kapcsolatban a vezető német napilap – erről cikkezett a Mandiner. A Süddeutsche Zeitung német lap szerzői például bár sokat bírálták a magyar kormányfőt, a végső következtetésükben azért kiemelték, hogy Orbán Viktor helyesen cselekedett. Josef Kelnberger és Hubert Wetzel azt írták:

A tárgyalások menetéből nehéz arra következtetni, hogy a magyar miniszterelnököt megvették.

 

Azokra a sajtóhírekre reagáltak, miszerint Orbán Viktor azért sétált ki a teremből az Ukrajna EU-csatlakozásáról szóló szavazás előtt, hogy Magyarország megkaphassa a befagyasztott uniós források egy részét, tízmilliárd eurót.

Wetzel úgy véli, az Ukrajna pénzügyi támogatásával kapcsolatos vétó kevésbé fenyegető, mert a 26 tagállam más módon is finanszírozhatja Kijevet, a csatlakozási tárgyalások megkezdése viszont reménytelen lett volna a magyar vétóval.

Tiszteletre méltó, hogy Orbán Viktor beleegyezett Olaf Scholz javaslatába, és kiment egy kávéra

– tette hozzá a szerző.

Arról már a Magyar Nemzet is beszámolt korábban, hogy Olaf Scholz erősen túlzott a történetével kapcsolatban, Emmanuel Macron a múlt héten Párizsban egyeztetett Orbán Viktorral, majd csütörtökön Orbánt reggelivel vendégelte meg több uniós vezető, köztük Macron, Olaf Scholz német kancellár, valamint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök.

– Végül sikerült megoldást javasolnunk – mondta Macron, utalva arra, hogy a vezetők magától Orbán Viktortól kapták az ötletet.

A múlt héten a Le Point francia hetilapnak adott interjúban a magyar miniszterelnök jelezte, hogy nem használja fel a vétójogát a blokkolásra. 

Jogi értelemben ez nem éppen vétó. Tegyük fel, hogy nem járulok hozzá egy olyan döntés meghozatalához, amelyet rossznak tartok

– mondta akkor a kormányfő.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j2) egyeztetést folytat Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel (j3), Olaf Scholz német kancellárral (j), Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével (b) és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével (b2) az EU-csúcs megkezdése előtt Brüsszelben 2023. december 14-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.