Mindenki arra kíváncsi, hogyan vonult ki Orbán Viktor a teremből

A francia elnök szerint Orbán Viktor volt az ötletgazda, a német kancellár pedig saját történettel állt elő.

2023. 12. 15. 20:59
MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor; MICOTÁKISZ, Kiriákosz
EU-csúcs Brüsszelben Fotó: Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök az EU-csúcstalálkozó után újságíróknak nyilatkozott arról, hogy Orbán Viktor hogyan vonult ki az uniós kormány- és államfők tanácskozásáról, amikor megszavazták az ukrán csatlakozásról szóló tárgyalásokat. A francia államfő azt mondta, hogy a magyar kormányfő drámai kivonulásának ötlete közös erőfeszítés eredménye volt.

A Politico felidézte, hogy Emmanuel Macron a múlt héten Párizsban egyeztetett Orbán Viktorral, majd csütörtökön Orbánt reggelivel vendégelte meg több uniós vezető, köztük Macron, Olaf Scholz német kancellár, valamint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök.

Végül sikerült megoldást javasolnunk – mondta Macron, utalva arra, hogy a vezetők magától Orbán Viktortól kapták az ötletet.

A múlt héten a Le Point francia hetilapnak adott interjúban a magyar miniszterelnök jelezte, hogy nem használja fel vétójogát a blokkolásra.

Jogi értelemben ez nem éppen vétó. Tegyük fel, hogy nem járulok hozzá egy olyan döntés meghozatalához, amelyet rossznak tartok

– mondta akkor.

Orbán pontosan azt mondta, amit mi is akartunk. Nem volt meglepetés

 – magyarázta a francia elnök.

Orbán Viktor egy videóban arról beszélt, hogy Magyarország álláspontja világos, Ukrajna nem felkészült arra, hogy megkezdjük vele a tárgyalásokat az uniós tagságról. Teljesen értelmetlen, irracionális és helytelen döntés ilyen körülmények között megkezdeni Ukrajnával a tárgyalásokat, és Magyarország nem is módosítja az álláspontját – fogalmazott. A kormányfő hozzátette, hogy 26 másik ország azonban ragaszkodott ahhoz, hogy ez a döntés megszülessen. Ezért Magyarország úgy döntött, hogy ha 26-an így döntenek, menjenek a maguk útján.

Ez a rendkívül szokatlan módszer nagy meglepetést okozott egy olyan intézményben, mint az Európai Tanács, ahol a csúcstalálkozók rendszerint holtpontra jutnak, mert olyan vezetők között kell egyhangú döntést hozni, akiknek érdekei időnként ellentétesek

Olaf Scholz még Macron előtt egy saját történettel rukkolt elő a sajtónak, ami merőben eltér az eddigiektől. Azt mondta, hogy ő volt az a vezető, aki rávette Orbán Viktort a terem elhagyására.

Az uniópárti magatartás jegyében azt javasoltam a magyar miniszterelnöknek, hogy tegyük lehetővé, hogy távollétében hozzuk meg ezt a döntést

 – mondta a kancellár, aki hozzátette, hogy a magyar miniszterelnöknek aztán eltartott egy ideig, hogy átgondolja a javaslatot, mielőtt elfogadta volna az ajánlatot. Olaf Scholz meséjét egyébként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is cáfolta egy interjúban, amelyet a Mandinernek adott.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: Ludovic Marin /AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.