Óriási veszéllyel járna behatolni a Hamász alagútjaiba

„Kolosszális veszéllyel” járna behatolni a Hamász palesztin terrorszervezet gázai alagútjaiba – figyelmeztette az egyik kiszabadult túsz az izraeli védelmi erőket.

2023. 12. 18. 11:02
null
Dél-Izrael, 2023. november 24. A Gázai övezetbõl távozó izraeli katona páncélozott harcjármûvel Dél-Izraelben 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tûzszünet Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajtott végre a Gázai övezetben.. MTI/AP/Tsafrir Abayov Fotó: Tsafrir Abayov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiszabadult izraeli túszok egy csoportját és rokonaikat fogadta Joav Galant izraeli védelmi miniszter és Beni Ganc háborús kabinetminiszter. A túszok meséltek a minisztereknek a megpróbáltatásokról, amelyeket ki kellett állniuk.

Minden eltelt nap félelmetes. Fogalmuk sincs, milyen szörnyetegekkel van dolgunk. Ha fenyegetve érzik magukat, használni fogják a foglyokat

– mondta egyikük.

Az izraeli védelmi erők figyelmeztetést is kaptak a Hamász kiszabadult foglyaitól.

Ne menjenek le az alagutakba. Rengetegen mozognak odabenn. Ez kolosszális veszélyt jelent a katonákra és a túszokra.

Mint azt korábban megírtuk, egy, a túszokat kezelő orvos szerint minden egyes kiszabadult fogoly komoly sérüléssel, illetve egészségügyi problémákkal tért vissza, és poszttraumás stressz-szindrómában szenvednek.

A túszok jelentős részénél szexuális visszaélésre utaló nyomokat is találtak.

Eközben az ENSZ segélyezésért felelős főtitkárhelyettese, Martin Griffiths arra figyelmeztet, hogy a gázai háború még a felénél sem tart, a humanitárius helyzet pedig minden eddiginél rosszabb az övezetben.

Arról is szót ejtett azonban, hogy 

Izraelben is vannak belső menekültek, akiknek a harcok miatt kellett elhagyniuk az otthonukat.

Borítókép: A Gázai övezetből távozó izraeli katona páncélozott harcjárművel Dél-Izraelben 2023. november 24-én (Fotó: MTI/AP/Tsafrir Abayov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.