Hátborzongató kínzásokról számolt be a túszokat kezelő orvos

Itai Pessach szerint a Hamász terroristái rendkívül felkészültek voltak a pszichológiai bántalmazás terén.

2023. 12. 17. 18:39
null
Jeruzsálem, 2023. december 12. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i Izrael elleni fegyveres támadásakor túszul elhurcolt emberek hazahozatalát követelik hozzátartozók a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalhoz vonulva 2023. december 12-én. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hamász által fogva tartott túszok fizikális, pszichológiai és szexuális bántalmazásnak voltak kitéve – fogalmazott a CBS News amerikai hírcsatornának Itai Pessach. A Tel Aviv melletti Sheba Medical Center Edmond és Lily Safra Gyermekkórház igazgatója elmondta, a november végén kiszabadított mintegy száz túszt részletes vizsgálatoknak vetették alá egy orvosi központban. 

Úgy gondoltuk, hogy szükségük lesz még erre kis időre. A fogságban ugyanis a föld alatt, sötétben, sokszor étlen-szomjan tartva nagy fokú pszichológiai stressz érte őket. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ezek az emberek október 7-e óta nem voltak a lakóhelyük környéken.

Néhányuknak már nem volt meg az otthona, ahová visszatérhettek volna – és Pessach volt az, akinek tájékoztatnia kellett erről őket. – Az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy hogyan közöljük a rossz hírt – mondta. 

Pessach arról is beszámolt, hogy mind az izraeliek, mind a gázai palesztinok poszttraumás stressz-szindrómában szenvednek: – Amikor ilyen eseményeken mennek keresztül, ez megviseli őket, és nem számít, hogy melyik oldalon állnak.

Úgy véli , hogy a kiszabadított túszokról készült televíziós képek félrevezetők voltak. – Szerintem ez nagyon megtévesztő volt – mondta. – Egyetlen olyan ember sem tért vissza, akinek ne lett volna jelentős fizikai sérülése vagy orvosi problémája. Ráadásul néhányan közülük gyógyszereket kaptak, hogy egészségesebbnek tűnjenek, mint amilyenek valójában.

Az orvos elmondta, az általuk kezelt emberek jelentős részén szexuális visszaélésre utaló jeleket találtak. A kiszabadított túszok beszámolói szerint még fogságban lévő társaik azóta is folyamatos fizikai és szexuális bántalmazást szenvedhetnek el. 

Pessach azt is elmondta, hogy a túszokat pszichológiai kínzásnak vetették alá, például azt mondták nekik, hogy Izrael már nem létezik. – Ami igazán megdöbbentett, az az, hogy a Hamász terroristái mennyire felkészültek e téren. Ez is mutatja azt, hogy minden előre megtervezett volt. Folyamatosan azt mondogatták nekik: Senki sem törődik veled. Egyedül vagytok itt. Nem törődnek veled. Mi azért vagyunk, hogy megvédjünk téged. Ez pedig hatásos elmetrükk – tette hozzá. 

 

Borítókép: A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i Izrael elleni fegyveres támadásakor túszul elhurcolt emberek hazahozatalát követelik hozzátartozók a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalhoz vonulva 2023. december 12-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.