Több száz millióval károsították meg a világ egyik legnagyobb online piacát

Csalók több mint 385 millió rubelt (1,5 milliárd forint) tudtak elcsalni a Wildberriestől 2021-ben. A csalássorozatban részt vevő mintegy ötven ember közül tizennégy ellen indult eljárás, többek után pedig még nyomoznak.

2023. 12. 04. 7:45
Wildberries Forrás: Wildberries.ru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2021 májusában egy ötvenfős csoport hatalmas csalássorozatot hajtott végre a Wildberries ellen, az elkövetők egy programozási hibát használtak ki. Ennek eredményeként több mint 385 millió rubelt (1,5 milliárd forintot) loptak el a cég számláiról. Kilenc bűnözőt ebben az ügyben már elítéltek, a többi közt öt évig terjedő szabadságvesztést is kiszabtak – mondta az RBC orosz médiacsoportnak a cég képviselője. Öt további személy ellen vádat emeltek. 

Az elítélteknek meg kell térítenie az okozott kárt. A nyomozás két éve alatt három gyanúsított meghalt, többen pedig elhagyták az országot.

A Wildberries a legnagyobb orosz online kiskereskedő, amelyet 2004-ben alapított Tatyana Bakalcsuk. Oroszországon kívül 2023 óta további öt országban nyújtanak szolgáltatást: Örményországban , Fehéroroszországban , Kazahsztánban , Kirgizisztánban és Üzbegisztánban, több mint 48 ezer alkalmazottal. 2023-ban megnyílt az első iroda Azerbajdzsánban. 2022-ig (az orosz–ukrán háború kitöréséig) Franciaországban, Németországban, Izraelben, Olaszországban, Moldovában, Lengyelországban, Szlovákiában, Spanyolországban, Törökországban, az Egyesült Államokban és Ukrajnában voltak szolgáltatásaik. A vállalat átlagosan napi 750 ezer megrendelést dolgoz fel a Wikipédia szerint.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Wildberries.ru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.