A halálos fenyegetés után Ungvárra érkezik ma Szijjártó Péter

Ungvárra utazik hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ahol ukrán hivatali kollégájával, Dmitro Kulebával fog tárgyalni. A találkozó célja, hogy előkészítsék Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozóját, ám a tervek szerint a kárpátaljai magyar nemzeti közösség korábban elvett jogainak ügye és a magyar–ukrán kapcsolatok jövője is szóba fog kerülni.

2024. 01. 29. 4:55
null
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren, útban Izraelbe (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly biztonsági előkészületek mellett érkezik hétfőn a kárpátaljai Ungvárra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a hivatali kollégájával, Dmitro Kulebával fog tárgyalni, ám közel egy héttel az út előtt halálos fenyegetést kapott.

Szijjártó Péter korábban arról számolt be, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium ukrajnai képviseletei egy ukrán nyelven íródott e-mailt kaptak, melyben életveszélyesen megfenyegették a tárcavezetőt. A levelet – a diplomáciai képviseleteken túl – több kárpátaljai intézmény is megkapta, köztük a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ.

Magyarok, gyűlöljük a kormányotokat, amely továbbra is mindent megtesz azért, hogy elveszítsük a háborút. Azt hiszitek, hogy a miniszteretek az Ukrajna elleni támadások után csak úgy eljön hozzánk? Mi nem így gondoljuk. Január 29-én tehát robbanásveszélyes üdvözletre számíthatnak. Egy páncélvonat nem fogja megmenteni önöket. Javasoljuk, hogy adjon megrendelést egy temetkezési irodának, hogy elkezdhessék elkészíteni a koporsót Szijjártónak, és az illeszkedjen a magasságához. Isten megbocsát, de az ukránok nem

– állt a levélben.

A külügyminiszter még aznap reagált a hírekre, elmondta, hogy a fenyegetés célja a mai találkozó beárnyékolása lehet. Hozzátette, hogy az ukrán biztonsági szolgálatok a legkörültekintőbben fognak eljárni a találkozó biztosításával kapcsolatban, továbbá a magyar biztonsági kapcsolatok is tartják a kapcsolatot ukrán kollégáikkal. „Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a találkozó valódi tartalomról és ne másról szóljon” – tette hozzá.

SZIJJÁRTÓ Péter; Kuleba, Dmytro
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és ukrán hivatali partnere, Dmitro Kuleba Kijevben 2021. július 22-én. Fotó: MTI/EPA/Ukrán külügyminisztérium

„Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajnával jó legyen az együttműködésünk, Ukrajna területén, Kárpátalján 150 ezres magyar nemzeti közösség él, az ő érdekükben próbálunk valamifajta megállapodásra jutni majd az ukrán kollégákkal” – fogalmazott a tárcavezető. A tervek szerint Szijjártó és Kuleba találkozóján a kárpátaljai magyarok helyzetén túl szóba fog kerülni Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozója, melyre már nagy erőkkel készül mindkét kormány, valamint a magyar–ukrán kapcsolatok egyéb kérdései.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.