Amerika nem akar konfliktust a húszikkal, de saját védelmében a jövőben is lépni fog

Az elmúlt hónapokban kerülték, hogy közvetlenül támadják a jemeni felkelők állásait.

Forrás: MTI2024. 01. 01. 6:11
null
Iszmáilija, 2023. december 22. A cseppfolyósított földgázt szállító ADAM teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én. Az amerikai védelmi minisztérium négy napja jelentette be, hogy a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Õrzõje) fedõnevû mûvelet részeként Nagy-Britannia, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek, Spanyolország és Dánia az Egyesült Államokkal együtt közös járõrözés bevezetését tervezi a Vörös-tenger déli részén és a szomszédos Ádeni-öbölben. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a térségen áthaladó hajók ellen. MTI/EPA/Mohamed Hoszam Fotó: Mohamed Hoszam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője az ABC televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem akarja a konfliktus kiszélesítését a Közel-Keleten. Ugyanakkor jelentős nemzetbiztonsági érdekek kötik a régióhoz, amelyek védelmében a megfelelő formájú erőket irányítja oda, és önvédelemből a jövőben is cselekedni fog. 

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora úgy fogalmazott, hogy a húszik akkor járnának a legjobban, ha felhagynának a Vörös-tengeren végrehajtott támadásokkal.

A jemeni fegyveres csoport tagjai a hét végén négy kishajóval közelítettek meg egy kereskedelmi hajót, a szingapúri zászló alatt hajózó Maersk Hangzhou konténerszállítót, amelyet el akartak foglalni. Miután a megtámadott civil jármű segélykérést adott le, a közelben tartózkodó amerikai repülőgéphordozóról helikopterek siettek a segítségére, amelyekre a húszik tüzet nyitottak hajóikról. Az amerikai katonaság viszonozta a tüzet és három kishajót elsüllyesztett, a fedélzetükön tartózkodókat megölve. 

Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága (Centcom) az incidenssel kapcsolatban közölte, hogy amerikai katonák nem sérültek meg, és amerikai eszközökben nem esett kár.

Az amerikai hadsereg az Izrael és a Hamász közötti háború által elmélyített közel-keleti válság óta most első alkalommal felelős az Irán által támogatott húszi fegyveresek haláláért. Az amerikai egységek az elmúlt hónapokban kerülték, hogy közvetlenül támadják a jemeni felkelők állásait, amelyek az elmúlt hetekben több tucat alkalommal indítottak rakéta- és dróntámadást a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen, valamint többször lőttek ki rakétát Izrael irányába is.

Borítókép: A cseppfolyósított földgázt szállító Adam teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.