Az ENSZ-főtitkár a kétállami megoldás megvalósítását sürgette

António Guterres ENSZ-főtitkár megismételte a kétállami megoldást szorgalmazó felhívását, miközben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét elutasította a szuverén palesztin állam gondolatát.

Forrás: MTI2024. 01. 21. 9:46
GUTERRES, António
New York, 2023. december 8. Antonio Guterres, a világszervezet fõtitkára az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai helyzettel foglalkozó ülésén az ENSZ New York-i székházában 2023. december 8-án. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A palesztin nép jogát saját államának felépítésére mindenkinek el kell ismernie

– mondta Guterres Kampalában az el nem kötelezett országok – a hidegháború idején semleges nemzetek – találkozóján.
 

 

Az izraeliek és a palesztinok kétállami megoldásának elutasítása, valamint a palesztin nép államisághoz való jogának megtagadása elfogadhatatlan

– jelentette ki Guterres.
 

Úgy vélte, a kétállami megoldás tagadása meghosszabbítja a konfliktust, amely globális fenyegetést jelent a békére és a biztonságra, hozzájárul a polarizációhoz és erősíti a szélsőségeket mindenhol. A világszervezet vezetője megismételte az azonnali tűzszünetre való korábbi felhívását.
 

Az izraeli miniszterelnök továbbra is elutasítja egy független palesztin állam gondolatát, és szombati nyilatkozatában megismételte álláspontját, miszerint bármilyen megoldásnak belátható időn belül magában kell foglalnia Izrael katonai ellenőrzését Ciszjordánia egész területe felett.
 

Az Egyesült Államok, Izrael fontos szövetségese, a kétállami megoldást szorgalmazza.

Borítókép: António Guterres, a világszervezet főtitkára az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai helyzettel foglalkozó ülésén az ENSZ New York-i székházában 2023. december 8-án (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.