Benjamin Netanjahu összeveszett Bidennel

Tovább mélyült a két vezető közötti amúgy is hatalmas szakadék, miután az izraeli miniszterelnök határozottan kiállt Izrael biztonsága és védelme mellett.

2024. 01. 21. 9:30
NETANJAHU, Benjámin
Tel-Aviv, 2023. december 31. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszél a tel-avivi Kiria katonai támaszponton tartott kabinetülésen 2023. december 31-én. MTI/EPA pool/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismételten szembehelyezkedett Joe Bidennel a palesztin államiság miatt – számol be minderről a brit The Independent. A lap szerint Netanjahu szilárd ellenállásának köszönhetően tovább mélyült a két vezető közötti szakadék. Az  amerikai kormány és a nemzetközi közösség nyomása ellenére az izraeli kormányfő határozottan kiáll a kétállami megoldás ellen Izrael biztonsági garanciáira hivatkozva. 

A brit lap beszámolója szerint a két politikus hétvégén folytatott telefonbeszélgetésüket követően nyilvánosan összeveszett, mivel a két vezető teljesen más véleményt fogalmazott meg a kérdéskörben.

A Biden elnökkel folytatott megbeszélése során Netanjahu miniszterelnök megismételte politikáját, miszerint a Hamász megsemmisítése után Izraelnek meg kell tartania a Gázai övezet feletti biztonsági ellenőrzést, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre, ami ellentmond a palesztin szuverenitás követelésének

– áll az izraeli miniszterelnöki hivatal közleményében.

A fenti közlemény néhány órával azután jelent meg, miután Joe Biden a beszélgetésükről úgy nyilatkozott, hogy bízik a független Palesztina létrejöttében Netanjahu vezetése alatt. Pénteken Biden azt mondta,  hogy „többféle kétállami megoldás létezik”, arra a kérdésre pedig, hogy Netanjahu hivatali ideje alatt lehetetlen-e a kétállami megoldás, Biden azt válaszolta: „Nem, nem lehetetlen”.

Az X-en közzétett bejegyzésében Netanjahu megismételte, hogy Izraelnek meg kell tartania „a biztonsági ellenőrzést a Jordániától nyugatra fekvő teljes terület felett”.

Borítókép: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszél a tel-avivi Kiria katonai támaszponton tartott kabinetülésen 2023. december 31-én (Fotó: MTI/EPA pool/Abir Szultan)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.