Izraeli háború: Joe Biden szerint a független Palesztina létrehozása a megoldás

Külön állásponton van Amerika és Izrael a háborúval kapcsolatban.

Forrás: Reuters, RBK2024. 01. 20. 9:48
Biden, Joe; NETANJAHU, Benjámin
Jeruzsálem, 2016. március 9. Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke (b) és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart a jeruzsálemi kormányfõi hivatalban 2016. március 9-én. (MTI/EPA/UPI pool/Debbie Hill) Fotó: DEBBIE HILL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai elnök azt követően egyeztetett Benjamin Netanjahuval, hogy az izraeli miniszterelnök csütörtökön kategorikusan kijelentette, ellenzi a független palesztin állam létrehozását, ehelyett Izraelhez csatolna minden, a Jordán folyótól nyugatra fekvő területet. Hozzátette: az amerikaiak elképzelése az önálló Palesztina létrehozásáról ártana Izrael nemzetbiztonságának.

A Fehér Ház emlékeztet, a mostani volt az első beszélgetés a felek között az elmúlt csaknem egy hónapban – írja a Reuters hírügynökség.

Joe Biden ugyanakkor a telefonbeszélgetés kapcsán azt mondta, Benjamin Netanjahu „nem ellenzi a két állam létrehozásával kapcsolatos összes lehetőséget, számos típus lehetséges, megjegyezve, egyes ENSZ-tagok nem rendelkeznek katonai erőkkel”.

Újságírói kérdésre, miszerint változtatna-e az Izraelnek nyújtott segély feltételein Netanjahu álláspontjának tükrében, Biden azt válaszolta, „Azt hiszem, kitalálhatunk valamit.”

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Biden és Netanjahu a beszélgetés során egyeztetett a Hamász által fogva maradt túszok szabadon bocsátásának lehetőségéről, valamint megvitatták azt is, hogy Izrael célzottabb műveletekre tér át Gázában a humanitárius segélyek áramlásának biztosítása érdekében.

Borítókép: Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart a jeruzsálemi kormányfői hivatalban 2016. március 9-én (Fotó: MTI/EPA/UPI/Debbie Hill)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.