Szaúd-Arábia és a kétállami megoldás lehet az izraeli háború kulcsa?

Izrael sorra számol be a Gázai övezetben elért sikereiről, ám a nemzetközi erőfeszítések ellenére koránt sem látni a végét a tavaly októberben kirobbant háborúnak. A Hamász palesztin terrorszervezet által elhurcolt túszok egy része továbbra is a Gázai övezetben van. A háború lezárására azonban nemcsak a nyugati, hanem az arab országok is igyekeznek megoldást találni: vezetőik szerint a palesztin állam létrehozása vethet véget a harcoknak.

2024. 01. 19. 8:29
null
Buraidzs, 2024. január 18. A pusztítás nyomai az izraeli légicsapásokat követõen a Gázai övezet középsõ részén fekvõ Buraidzs menekülttáborban 2024. január 18-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan tervet mutatnának be az arab államok Izraelnek, amely biztosítja a tűzszünetet a Hamász palesztin terrorszervezettel folytatott háborúban, valamint a Gázai övezetben raboskodó túszok szabadon bocsátását. A terv része továbbá az is, hogy Izrael normalizálja kapcsolatait az arab országokkal, cserébe viszont bele kell egyeznie a kétállami megoldásba, melynek részeként létrejönne a palesztin állam a Közel-Keleten – számolt be a Financial Times brit gazdasági napilap magas rangú arab tisztviselőre hivatkozva.

Értesülések szerint a javaslatot néhány héten belül Izrael elé terjeszthetik. 

Nemrégiben Antony Blinken amerikai külügyminiszter is hasonló gondolatokat osztott meg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Washington azt javasolta, Szaúd-Arábia normalizálja kapcsolatait Izraellel, a közel-keleti ország pedig járuljon hozzá a palesztin állam létrehozásához. A kormányfő azonban elutasította a javaslatot – közölte a The Times of Israel hírportál. Fejszál bin Farhán Ál Szaúd szaúdi külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) azonban arról beszélt, a palesztin állam létrehozásáért cserébe elismernék Izraelt.

Egyetértünk abban, hogy a regionális béke magában foglalja Izrael békéjét is, de ez csak a palesztin államon keresztül, a palesztinok békéjén keresztül történhet meg

– fogalmazott.

Hozzátette: Rijád az amerikai kormánnyal együttműködve dolgozik az izraeli–palesztin konfliktus lezárását célzó kétállami megoldáson.

A Financial Times szerint az, hogy Szaúd-Arábia hajlandó a kapcsolatok normalizálására, az alku fontos részét képezi. Rijáddal ugyanis több tárgyalást folytatott Izrael a kapcsolatok rendezése érdekében, és tavaly úgy tűnt, jó úton haladnak, ám a Hamász október 7-i támadása, majd az izraeli megtorlás miatt befagyott a közeledés. Korábban elemzők arról beszéltek, a palesztin terrorszervezet nem véletlenül tavaly őszre időzítette a támadást. Egyes álláspontok szerint ugyanis a Hamászt pénzelő Irán attól tarthatott, a szaúdi–izraeli közeledés miatt megáll a szintén tavaly kezdődő enyhülés Rijád és Teherán kapcsolataiban.

 

Borítókép: A pusztítás nyomai az izraeli légicsapásokat követően a Gázai övezet középső részén fekvő Buraidzs menekülttáborban 2024. január 18-án (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.