Orbán Viktortól rettegnek Brüsszelben

Alexander De Croo és Olaf Scholz szinte már bármire hajlandó, hogy megszerezze a magyar kormányfő támogatását.

2024. 01. 09. 8:18
ORBÁN Viktor
Zürich, 2023. november 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Weltwoche svájci konzervatív hetilap jubileumi ünnepségén Zürichben 2023. november 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha az uniós tagállamok vezetőinek zöme a háborúpárti álláspontot képviselve további pénzekkel és katonai szállítmányokkal támogatná az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnát, Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is kitart amellett, hogy ez a fajta politika éppen a harcok elhúzódását szolgálja.

A Hallandsposten svéd napilap azonban arról cikkezett kedd reggel, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Alexander De Croo belga miniszterelnök újra megpróbálná rávenni a magyar kormányfőt, hogy gondolja meg magát és csatlakozzon a Kijevnek nyújtandó támogatásokhoz.

„Célom és célunk, hogy megoldást találjunk a 27 tagállammal, csak akkor tudjuk biztosítani azt a támogatást és stabilitást, amelyre Ukrajnának szüksége van” – fogalmazott De Croo a sajtótájékoztatóján. A svéd lap szerint a kelet-európai ország támogatásának ügyében rendkívüli EU-csúcsot is tartanak Brüsszelben. A találkozót már bejegyezték az Európai Tanács naptárába, ám annak részleteit, beleértve a napirendi pontokat is, csak később hozza nyilvánosságra Brüsszel. A Hallandsposten egyébként felhívta a figyelmet, a magyar miniszterelnök hozzájárulása nélkül uniós kereteken kívül továbbra is van lehetőségük a tagországoknak támogatni Kijevet.

Hogy van-e konkrét üzenetem Orbán Viktor számára? Igen, de ezt közvetlenül neki szándékozom elmondani, nem a médián keresztül

– jelezte a belga miniszterelnök.

A Politico brüsszeli hírportál keddi hírlevelében azonban arról írt, Magyarország jelezte, hogy egy feltétellel megszavazhatja az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást. A feltétel értelmében a összeget ne egyben folyósítsák Ukrajnának, hanem évente vizsgálják felül a döntést.

 

Ukrajna támogatását sürgeti a német kancellár

Hasonló gondolatokat osztott meg hétfőn Olaf Scholz német kancellár is, aki a Reuters hírügynökség szerint így próbálja meg kompenzálni Ukrajnát, amiért az amerikai segélyek elakadtak a kongresszusnál. Álláspontja szerint ugyanis az uniós tagországok nagy része nem szállít elegendő fegyvert Kijevnek ahhoz, hogy segítsék a háborúban. Egyúttal felszólította az EU-országokat, fokozzák erőfeszítéseiket, továbbá arra kérte Brüsszelt, írják össze a 2024-es évre tervezett segélyeket. A Politico brüsszeli hírportál szerint a lista célja a nyomásgyakorlás lehet olyan országok számára, mint Franciaország, Olaszország és Spanyolország „melyek gazdasági méretük ellenére rendkívül kevés katonai segélyt nyújtottak Ukrajnának”.

Bármennyire is jelentős a német hozzájárulás, hosszú távon nem lesz elég Ukrajna biztonságának garantálásához

– magyarázta Scholz.

A kancellár egyúttal közölte, bízik abban, hogy a február elsejei EU-csúcson megállapodnak a tagországok egy 50 milliárd eurós segélycsomagban Ukrajna számára. Scholz szerint ugyanis már nemcsak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatásáról van szó, hanem Európa hitelességének megőrzéséről is.

 

Kitől mennyi segélyt kapott Ukrajna?

A német Kieli Intézet adatai szerint tavaly az Egyesült Államok nyújtotta a legnagyobb segélyt Ukrajnának, utána következik Németország 17,1 milliárd euróval, a harmadik helyet az Egyesült Királyság foglalja el 6,6 milliárd euróval. Utána az északi- és kelet-európai országok következnek. A Párizs, Róma és Madrid által nyújtott segélyek mértéke pedig egymilliárd euró alatt van. 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.