A német köztévé annyira kritizálni akarta Orbán Viktort, hogy dicséret lett a vége + videó

A több mint 44 perces videóban a baloldali ellenzék tagjai is feltűnnek.

Forrás: Mandiner2024. 01. 06. 17:50
ORBÁN Viktor
Kormányinfó - Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója
(Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)
Kormányinfó - Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher) Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnökkel egy több mint 44 perces videóban foglalkozott a német köztévé – hívta fel a figyelmet a Mandiner. Noha a magyar kormányfőt kritizálni akarták, többször is sikerült megdicsérniük. Már a videó első perceiben elhangzik a narrátortól az a gondolat, hogy

Orbántól tanulni azt jelenti, hogy megtanulni győzni.

 

„Egy ideje a világ minden tájáról zarándokolnak a jobboldali populisták Magyarországra. Németországból is” – mutatott rá. A narrátor ismertette, Orbán Viktor pártja, a Fidesz 2010 óta kétharmados többséggel kormányoz, de természetesen gyorsan előkerült az ellenzéki narratíva is – hozzátette: egy „megosztott ország” jött létre.

A videóban a magyar baloldal is képviselte magát. Ezúttal az ellenzéki megmozdulásokról ismert Molnár Áron „NoÁr” bukkant fel a német köztévé felvételein. Érdekesség Molnár Áron megjelenése kapcsán, hogy a videóban szembesítették azzal a kijelentésével, hogy „feketelistán” lenne itthon – emelte ki a Mandiner.

Azt mondod, hogy feketelistán vagy, de épp most játszottál a Hadik című filmben

– vetette fel a német köztévé munkatársa Molnár Áronnak.

Noha a magyar színész alakítását úgy értékelte, hogy „remek színészi teljesítményt nyújtott”, az újságíró szerint a Hadik című film „ugyanakkor egy csöpögősen nacionalista, már-már giccses, heroikus, antimodern film”. Molnár Áront arról is kérdezték, hogyan került a filmbe. „Egyrészt ellenzem ezt a rendszert, a Fideszt. Másrészt hazafi vagyok. Ez kéz a kézben jár. Ezért kellett szerepelnem ebben a filmben” – válaszolt a színész.

A filmhez és a mögötte lévő történethez kiegészítésként annyit, hogy II. (Nagy) Frigyes egy nagyszerű katona és vezető volt, de homoszexuális. Ha Magyarországon olyan filmet akarsz csinálni, ami 12 éven aluliak számára is engedélyezve van, akkor az ilyesmit ki kell vágni belőle. Egy hülye törvény miatt

– fogalmazott.

Molnár Áron a beszélgetés során megszakértette azt is, mi kell a forradalomhoz: álláspontja szerint düh és remény.

Arra a kérdésre, hogy neki mindkettő a birtokában van-e, azt mondta: „Igen”. Azt a kérdést azonban már nem tették fel a videóban Molnár Áronnak, hogy ha csak két összetevő kell a forradalomhoz, és neki mindkettő megvan, tervez-e forradalmat csinálni, és ha igen, mikor – mutatott rá a Mandiner. A német köztévé videójában megszólal Ungváry Krisztián történész is, aki történelemhamisítónak nevezi a három éve átadott Trianon-emlékművet, abba az áldozatmítoszt látja bele. A riport végén a ZDF-nek sikerül „lemennie vidékre”, és azt tudakolni egy kápolnásnyéki polgárőrtől, hogy a magyar vagy az EU-s zászló áll-e hozzá közelebb.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.