Százakat tartóztattak le Berlinben szilveszterkor + videók

Nagy rendőri készültséggel zárták az évet Berlinben, temérdek rendbontásról számoltak be a hatóságok.

2024. 01. 01. 8:49
Berlin szilveszter
31 December 2023, Berlin: Several thousand people are already at the "Celebrate at the Gate" party at the Brandenburg Gate, listening to music by various artists, hosted by Nick Sawatzki from radio station 94.3 RS2. After a break of several years, there will once again be a fireworks display on New Year's Eve. According to the organizers, 65,000 people could attend. Photo: Annette Riedl/dpa (Photo by Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi zavargások után nagy rendőri és tűzoltói készültséggel várták a szilveszteri mulatságokat Berlinben – a hatóságoknak akadt bőven munkájuk az új év első óráiban. Az első jelentések szerint több mint háromszáz rendbontót tartóztattak le a német fővárosban 2023 szilveszterén, és több mint 750 esethez riasztották a tűzoltókat – körülbelül ötszáz esethez a 2024-es év első másfél órájában – számolt be hétfő hajnalban a német sajtó.

A tűzoltóság első esetei között szerepeltek kisebb tűzesetek és kigyulladt autók, azonban éjfél előtt néhány perccel egy többemeletes lakóépülethez is riasztották őket. Az épület 15. emeletén ütött ki tűz a német főváros Prenzlauer Berg városrészében, majd a lángok a 16. és 17. emeleti erkélyekre is átterjedtek.

Egy másik háztűzből pedig egy eszméletlen embert kellett kimenekíteni, egy macska pedig elpusztult.

Berlinben körülbelül négyezer rendőrt vezényeltek ki az utcákra, akik az új német törvényi rendelkezések értelmében a tavalyi szilveszteri zavargások után szigorúbban léphetnek fel a bűncselekményt elkövetőkkel szemben – tájékoztatott cikkében a Deutschlandfunk Kultur német rádióadó-hálózat. Noha a tavalyihoz hasonlóan ismét tűzijátékokkal támadtak a rendőrökre és a tűzoltókra, Ankja Dierschke, a berlini rendőrség szóvivője elmonta,

az incidensek nem voltak olyan súlyosak, mint az egy évvel ezelőtti szilveszter során.

Hozzátette: a nagy rendőri jelenlét miatt azonnal be tudtak avatkozni, ha szükséges volt. A fiatalok többek között a járókelőkre is dobtak petárdákat, volt, ahol ablakokat törtek be, és tizenegy személyt azzal a gyanúval tartóztattak le, hogy Molotov-koktélt akartak készíteni. Az utcákra egyébként nagyon sokan kivonultak, becslések szerint 45 ezres tömeg jelent meg a Brandenburgi kapunál.

A 2023-as év búcsúztatására szigorú intézkedésekkel készült Berlin, a petárdák és tűzijátékok használatát három területen tiltották be a német fővárosban: a Neuköllnben található mintegy öt kilométer hosszú Sonnenallee úton és az abból leágazó néhány kisebb utcában, az Alexanderplatz nevű téren és környékén, valamint a Steinmetzstrasse környékén Schöneberg városrészben. Az érintett területeken egészen január 1. reggel hat óráig volt tilos pirotechnikai termékeket használni.

A nagy hatósági készültség hátterében a 2022 év végi zavargások álltak, amelyek során több mint 40 rendőr és 15 tűzoltó megsérült, miután civilek többek közt tűzijátékokkal támadtak rájuk. A tűzoltók több mint 1700 segélyhívást kaptak, amelyek közül 38 esetben támadás érte őket – például petárdákat dobáltak rájuk, miközben egy égő gépjárművet igyekeztek eloltani. A zavargások során legkevesebb 44 embert vettek őrizetbe, többségük még nagykorú sem volt.

Barbara Slowik rendőrfőnök azonban arra figyelmeztetett, Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet háborúja miatt 2023 búcsúztatása során is lehet számítani a tavalyihoz hasonló esetekre.

Borítókép: Köszöntik az új évet Berlinben, a Brandenburgi kapunál 2023. december 31-én (Fotó: AFP/DPA/Annette Riedl)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.