Petíciót indítottak a franciák a Notre-Dame miatt + videó

A párizsi székesegyházat a tervek szerint jövő decemberben nyitnák meg újra a látogatók előtt.

2023. 12. 26. 21:15
null
Párizs, 2021. április 15. Munkás a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésén 2021. április 15-én, két évvel a katedrálisban pusztító tûzvész után. Ezen a napon Emmanuel Macron francia elnök ellátogat a templomhoz, jelezve, hogy az ikonikus mûemlék felújítása nem merült feledésbe a koronavírus-járvány ellenére sem. MTI/EPA/Reuters pool/Benoit Tessier Fotó: Benoit Tessier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már négy év is eltelt azóta, hogy a párizsi Notre-Dame fából készült tetőszerkezete ismeretlen okok miatt leégett. A székesegyház felújítási munkálatai azóta is nagy erőkkel folynak, ám korántsem eseménytelenül. A napokban már a 122 ezret is meghaladta azoknak a száma, akik aláírták azt a petíciót, melynek célja, hogy a templom oldalkápolnáinak ólomüveg ablakait ne cseréljék le modernebb nyílászárókra. A kampány támogatói „vandalizmusnak” nevezték a lépést – számolt be kedden a The Guardian brit napilap.

Az aláírók ugyanis úgy látják, az új ablakok tönkretennék a történelmi épület építészeti harmóniáját.

A nyílászárók cseréjéről még Emmanuel Macron francia köztársasági elnök számolt be a székesegyházban tett látogatása során. Közölte, pályázat keretében fogják kiválasztani az új ablakokat. A brit lap szerint az ötlet kigondolója Párizs érseke, Laurent Ulrich volt, aki egyenesen a francia elnöki hivatalt kereste fel az ügyben. Macron válaszában tájékoztatta, támogatja az ötletet, és tervek szerint a Notre-Dame Múzeumban kapnának helyet a székesegyházhoz a XIX. század közepén hozzáépített kápolna ablakai – melyeket egyébként nem értek el a 2019-es tűzvész lángjai. Az ablakokat Viollet-le-Duc francia építész tervezte.

A Notre-Dame-ban 2019. április 15-én, nem sokkal este hét óra előtt keletkezett tűz. Mintegy 500 tűzoltó vonult ki a helyszínre, végül órákkal később, éjfél környékére sikerült megfékezni a tüzet. A székesegyház 1163 és 1320 között, 158 éven át épült, ám 2018-ra már egészen kritikus állapotúvá vált. A felújítási munkálatokat szinte azonnal megkezdték, és továbbra is csodájára járnak a turisták. „Lenyűgöző látni, hogy egy ilyen történelmi értéket hogyan állítanak helyre” – vélekedett a Svédországból lányával és 80 éves édesapjával Párizsba látogató Stephan Book.

A tervek szerint öt évvel és hét hónappal a tűzvész után, 2024. december 8-án nyithatja meg újra kapuit a Notre-Dame.

 

Borítókép: Munkás a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésén 2021. április 15-én, két évvel a katedrálisban pusztító tûzvész után (Fotó: MTI/EPA/Reuters/Benoit Tessier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.