Így szigorítaná a mozgósítási törvényeket Ukrajna

A megjelent intézkedések értelmében az alsó korhatárt 25 évre csökkentik és szűkül azok köre, akik mentesülnek a szolgálat alól.

2023. 12. 26. 17:08
null
Donyecki terület, 2023. május 19. Ukrán katonák egy BM-21 Grad rakéta-sorozatvetõ mellett a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 19-én. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtotta az ukrán kormány a Legfelső Tanácsnak a katonai nyilvántartásba vételről és a katonai szolgálatról szóló nagy törvénytervezetet – számolt be kedden a Kárpátalja.ma kárpátaljai magyar hírportál az rbc.ua hírportálra hivatkozva.

A jogszabálytervezetet még hétfő este tették közzé a parlament honlapján, a tájékoztatás szerint a parlament fogadta azt, és felül fogják vizsgálni. A fő rendelkezések között az alábbiak szerepelnek a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai magyar hírportál közlése szerint:

  • A mozgósítás alsó korhatára 27 évről 25 évre csökken.
  • Akik a háború kitörése előtt vonultak be kötelező sorkatonai szolgálatra, azokat leszerelik, de hat hónappal később már ismét mozgósíthatják őket.
  • A törvény kihirdetése után legfeljebb 60 napja lesz mindenkinek arra, hogy önként felkeresse a toborzóirodákat, s katonai nyilvántartásba vétesse magát. A hadköteles korúaknak kötelező lesz maguknál tartani megújított, aktualizált katonakönyvüket. Akik ezt elmulasztják megtenni, azokkal szemben szigorú szankciókat alkalmazhatnak. Letilthatják a bankkártyáikat és telefonos SIM-kártyáikat, megvonhatják vezetői engedélyüket, semmilyen típusú lejáró személyi okmányaikat nem hosszabbíthatják meg, nem rendelkezhetnek szabadon ingatlanjaik felett.
  • Azt, hogy a hadköteles korú férfiak felkeressék a toborzóirodákat, a helyi önkormányzatoknak és a munkáltatóknak lesz kötelező kontrollálniuk, annak elmulasztása számukra is felelősséggel járhat. Aki vét ez ellen, bizonyos esetekben akár 204 ezer hrivnyáig terjedő pénzbüntetésre számíthat, aki pedig megtagadja a besorozáshoz elengedhetetlen katonai-orvosi bizottsági vizsgálatot, háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.
  • Akik jelenleg felmentéssel rendelkeznek, újonnan igényelniük kell ezt a lehetőséget. Mindeközben több kedvezményes kategória megszűnik. Ezentúl a 3. kategóriás rokkantakat is elvihetik katonának. Ez azt jelenti, hogy aki csak az egyik szemére lát vagy csupán egyetlen vesével, tüdővel rendelkezik, ezentúl nem élvez felmentést. Mint ahogyan a másoddiplomás képzésben részesülők sem.
  • Minden 25 év alatti állampolgár számára katonai alapszolgálatot vezetnek be. Az alapszolgálat alól mentesülnek a fogyatékkal élők, a katonai kiképzésen már átesettek, az ukrán állampolgárság felvétele előtt katonai kiképzésen részt vett személyek.
  • A katonai alapszolgálat legfeljebb öt hónapig tart.

Sajtóértesülések szerint január 10-én vitathatja meg a törvényjavaslatot a parlament.

 

Zelenszkij: Félmillió új katonára van szükség

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még évértékelő sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az Oroszországgal folytatott háború miatt 450-500 ezer új katonára van szüksége a hadseregnek. Az államfő akkor rámutatott: nem kevés emberről van szó, ami pénzügyileg is rengeteg energiaforrást, akár 500 milliárd hrivnyát is igényel. A hadsereg tervei között szerepel továbbá az is, hogy behívják a külföldön élő, de katonai szolgálatra alkalmas ukrán férfiakat is.

Azt, hogy hány ukrán katona harcol a fronton, pontosan nem tudni; a Reuters hírügynökség arról írt, becslések szerint egymillió lehet a szolgáló katonák száma. Amerikai tisztviselők szerint több százezerre tehető az ukrán hadsereg vesztesége.

A közösségi oldalakon szinte már rendszeressé váltak az olyan videófelvételek, melyeken az látható, hogy az ukrán hadsereg tagjai az erőszaktól sem riadnak vissza, ha sorozásról van szó.

 

Borítókép: Ukrán katonák egy BM–21 Grad rakéta-sorozatvető mellett a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 19-én (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.