Zelenszkij annyira fél Orbán Viktortól, hogy mindenben őt látja

Újabb ukrán dokumentumok jelentek meg arról, miért nem engedték ki Petro Porosenkót Ukrajnából.

2023. 12. 02. 18:31
ZELENSZKIJ, Volodimir
Brüsszel, 2023. október 11. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amint megérkezik a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos tancskozására Brüsszelben 2023. október 11-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hagyhatta el Ukrajnát Petro Porosenko volt ukrán elnök, az Európai Szolidaritás párt vezetője – erről maga a politikus számolt be Telegram-csatornáján pénteken. Közösségi oldalán publikált videójában arról beszélt, álláspontja szerint a határőrök nem saját kezdeményezésükre léptek fel ellene, ugyanis volt arra engedélye, hogy elhagyhassa az országot. Hadiállapot idején ugyanis kizárólag különleges engedéllyel hagyhatják el Ukrajnát, ám mint később kiderült, a dokumentumot Olekszandr Kornyijenko ukrán parlamenti alelnök vonta vissza.

Kornyijenko magyarázatában azt állította, egy levél miatt döntött az engedély visszavonása mellett, azonban hozzátette: a tartalmát nem oszthatja meg.

 

Porosenko pedig azt mondta, Lengyelországba készült, ahol a kamionos blokád megszüntetését célzó egyeztetésekre volt hivatalos, utána pedig az Egyesült Államokba utazott volna Ukrajna háborús erőfeszítéseinek támogatására.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azonban egészen más információkkal állt elő szombaton: értesüléseik szerint a volt elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel tervezett találkozni, a hírszerzés Ukrajna elleni provokációt emlegetett

Az értesülések nyomán az SZBU azt javasolta az elnöki hivatalnak, a minisztertanácsnak és a parlamentnek is, hogy a delegációk külföldi útjainak megszervezése, valamint jóváhagyása során vegyék figyelembe a hírszerzési figyelmeztetéseket.

Az ukrán híresztelések már csak azért is érdekesek, mert Porosenko egy szót sem ejtett arról, hogy a magyar miniszterelnökkel találkozna, ráadásul az SZBU az elnök, azaz Volodimir Zelenszkij irányítása alatt áll, aki nemegyszer bírálta már Orbán Viktort. Például sérelmezte, hogy a kormányfő a magyar érdekeket szem előtt tartva nem engedett át az országon Ukrajnába irányuló fegyvereket, és az sem tetszett Kijevnek, hogy Magyarország nem szakított meg minden kapcsolatot Oroszországgal. Decemberben ráadásul uniós csúcstalálkozó következik, és Ukrajna abban bízik, EU-tagságának tárgyalásai hamarosan megkezdődhetnek. Orbán Viktor azonban pénteki interjújában kiemelte, a döntéshez minden tagállam beleegyezése szükséges, ám szem előtt kell tartani az európai egységet is. Leszögezte, a háborúban álló ország csatlakozási tárgyalásainak megkezdése most nem magyar érdek, ezért azt javasolta, hogy most ne tűzze napirendre az Európai Tanács, mert megbomlana az európai egység.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.