Áll a bál Szófiában, amiért nem engedték át Lavrov gépét + videó

Bolgár szakértő: „Ez egy színlelés, amelyben nagyobb katolikussá tesszük magunkat, mint a pápa.”

2023. 12. 02. 17:25
LAVROV, Szergej
Szkopje, 2023. december 1. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtóértekezletet tart az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) 30. miniszteri szintû találkozójának második napi ülésén az észak-macedón fõvárosban, Szkopjéban 2023. december 1-jén. Az EBESZ-nek 57 tagállama van, köztük Ukrajna és a vele hadban álló Oroszország. A háború 2022. februári kezdete óta Moszkva több kulcsfontosságú döntést is blokkolt a szervezetben, köztük az EBESZ költségvetését. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét közepén bejárta a nemzetközi sajtót a hír, miszerint Bulgária nem engedélyezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter repülőgépének áthaladását Bulgária légterén. A gép kénytelen volt kerülő útvonalon négyezer kilométert, mintegy ötórás utat megtéve, Törökországon és Görögországon át repülni az észak-macedóniai Szkopjéba a november 29. és december 1. között megrendezett Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminisztereinek találkozójára. Mint ismeretes, Észak-Macedónia december 31-ig tölti be az EBESZ soros elnöki tisztségét. A bolgár kormány az Európai Bizottsággal egyeztetve, kivételt téve engedélyezte volna Szergej Lavrovnak és küldöttségének a bolgár légtér használatát annak ellenére, hogy az orosz külügyminiszter rajta van az ukrajnai háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók európai listáján.

A gépen utazott azonban Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő is, aki szintén szerepel ezen a listán – miatta végül megtagadták a bolgár légtér használatának engedélyét.

Ezzel kapcsolatban Marija Zaharova a Telegramon azt írta: „a ruszofóbok rosszindulatú ostobasága elérte azt a pontot, hogy a történelem során először a hivatalos hatóságok nem egy repülőgépet, hanem egy repülőgépen utazó személyt tiltottak ki. A repülőgép átrepülhet Bulgária felett, de Marija Zaharova nem. Gondoltak-e arra a bolgár tisztviselők, hogy hasonló intézkedéseket lehet tenni több ezer NATO-tag ellen, akik szerepelnek a tükör-tiltólistáinkon? És gondoltak-e arra, hogy veszélyes globális precedenst teremtenek? Szerintem nem.”

Ki jogosította fel az írástudatlan tisztviselőket Szófiában, hogy megszégyenítsék a bolgár népet?

– kérdezett rá Zaharova.

A bolgár közvéleményt nemcsak az háborította fel, hogy a bolgár kormány nem engedélyezte Lavrov gépének átrepülését Bulgária felett, hanem az is, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszterhez hasonlóan, Maria Gabriel bolgár miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter is elhagyta Szkopjét, elkerülve a találkozást az EBESZ aznapi ülésén Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Bojan Csukov bolgár politikai elemző a Pik.bg hírportálnak adott nyilatkozatában kommentálta, hogy „ha elolvassák a vonatkozó nemzetközi egyezményeket, látható, hogy a bolgár fellépés abszolút túlkapás, ami sérti a diplomáciai szerződéseket”, majd riporteri kérdésre válaszolva elmondta:

Fel kell tennünk magunknak a kérdést – lehet, hogy Bulgáriának az gond, hogy Marija Zaharova a gépen ül, de a (NATO-tag) Törökországnak és a (NATO és EU-tag) Görögországnak nincs ezzel gondja?

Marija Zaharova kijelentésével kapcsolatban, miszerint a szófiai írástudatlanok reakciója szégyen az államra és a bolgár népre nézve, a geopolitikai szakértő úgy véli, nem tud ellentmondani az orosz külügyminiszternek, bolgár részről önkezdeményezésről van szó, ez „egy színlelés, amelyben nagyobb katolikussá tesszük magunkat, mint a pápa”.

Arra a kérdésre, hogy Bojko Boriszov egykori miniszterelnök, a legnagyobb politikai párt, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) elnökeként miért nem foglalt állást az ügyben, Csukov a következőképpen válaszolt: „Boriszov nem irányít, nem tagja a végrehajtó hatalomnak, és nem is ő a valódi elnök. Ő egy politikus. Itt az a kérdés, hogy Boriszov kifejti-e a véleményét vagy sem, vagy úgy tesz, mintha áramvonalas lenne. Ő is Todor Zsivkov elvtárshoz hasonlóan [Boriszov egykor Todor Zsivkov volt kommunista diktátor testőre volt, akitől sokat tanulhatott] azt vallja, húzzuk össze magunkat, amíg el nem múlik a vihar.” A legolvasottabb bolgár hírportál, a Pig.bg az interjú során szóba hozta az ukrajnai háborút is. Csukov szerint Kijev hamarosan veszíteni fog, méghozzá hangosan.

Most egy fedőművelet folyik, hogy az Ukrajnát támogatók, pontosabban a NATO arcát mentsék. Ezért erőteljes pszichológiai bombázást látunk a Zelenkszkij támogatóiról alkotott kép megőrzése érdekében

– válaszolta a biztonsági szakértő.

Georgi Markov egykori alkotmánybíró sem hagyta kommentár nélkül a történteket: „Katolikusabbak lettünk a pápánál, amerikaiabbak Donald Trumpnál, oroszellenesebbek a lengyeleknél, nyugatiabbak Geert Wildersnél és antikommunistábbak Orbán Viktornál. Ám nem vagyunk ravaszabbak a görögöknél, akik átengedték a háborúgyőztes ország repülőgépét” – írta közösségi oldalán a korábbi parlamenti képviselő.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.