Lujza 2024. március 2.
logo

Terrorkészültséget hirdettek Németországban

Dócza Edith Krisztina
2023.11.30. 09:46 2023.11.30. 09:57
Terrorkészültséget hirdettek Németországban

Fokozott terrorveszélyre figyelmeztetett szerdán a német hírszerzés: értesüléseik szerint az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti háború következtében Európában is egyre nagyobb veszélyt jelentenek a radikális iszlamisták – számolt be a Politico brüsszeli hírportál.

Thomas Haldenwang, a német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője elmondta, figyelemmel követik az iszlamisták tevékenységét, és erős a gyanú, hogy támadásokat terveznek végrehajtani Nyugaton.

Meghalt Henry Kissinger

A volt amerikai külügyminiszter kulcsszerepet töltött be az Egyesült Államok külpolitikájában a hidegháború idején.

Hangsúlyozta, egyre nagyobb annak a veszélye, hogy a terrorszervezetek megpróbálják kihasználni a közel-keleti helyzetet, köztük az al-Kaida és az Iszlám Állam (ISIS) is. A BfV egyébként arra is felhívta a figyelmet, hogy a szélsőségesek többek között a zsidókat is célba veszik. A hivatal azonban kiemelte, fokozott figyelemmel követik a palesztin, a török jobboldali, valamint a német és török baloldali szélsőségeseket. Hasonló gondolatokat osztott meg csütörtökön Nancy Faeser német belügyminiszter is, aki arról is tájékoztatta a sajtót, hogy a hatóságok mintegy 170 Telegram-csatornát vagy ott megosztott tartalmat távolítottak el, mert 

undorító antiszemita és iszlamista propagandát terjesztettek.

Azt, hogy a veszély mennyire valós, a Tagesschau német hírcsatorna híre is alátámasztja: két fiatal szélsőséges terrortámadást tervezett végrehajtani Németországban, lehetséges célpontjaik között egy karácsonyi vásár és egy kölni zsinagóga is szerepelt.

A merényletet december elsejére időzítették volna – erről egy fiatal iszlamistákat tömörítő Telegram-csatornán írtak társaiknak. A német hatóságok szerint az egyik fiatal 15 éves és német–afgán származású, aki egy 16 éves csecsen származásúval vette fel a kapcsolatot, hogy találkozzanak és személyesen egyeztessenek a tervezett terrortámadásról.

Német statisztikai adatok szerint a több mint 83 milliós lakosságból nagyjából 5,5 millióan vallják magukat muszlimnak, azaz a teljes népesség mintegy 6,6 százalékát teszik ki, emellett az ország második legnagyobb vallási közösségét is alkotják. Az adatok arra is rámutattak, a németországi muszlimok 45 százaléka török származású.

Borítókép: Házkutatást végző rendőrök Berlinben 2023. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.