Kiderült, mikor csatlakozhat Bulgária és Románia a Schengenhez

A schengeni övezet az uniós tagállamok zömét magába foglalja, ám kivételt képez többek között Románia és Bulgária is, melyek már 2011 óta eleget tesznek a csatlakozási követelményeknek. Csatlakozásuk azonban ez idáig sorra elmaradt, ám a napokban jó hírek érkeztek tagságukkal kapcsolatban: előrejelzések szerint márciusban fontos lépésre kerülhet sor.

2023. 12. 28. 13:05
Létavértes, 2020. március 16. A felvételek a Létavértes-Székelyhíd átkelõhely magyar oldalán lészültek. Az új koronavírus elleni védekezés részeként ideiglenes bezárást rendeltek el a magyar-román határ négy állomásán, Battonya- Tornya, Létavértes-Székelyhíd, Méhkerék-Nagyszalonta és Nyírábrány-Érmihályfalva között. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„13 év után Románia belép a schengeni övezetbe! Politikai megállapodás van erről!” – írta Marcel Ciolacu kormányfő szerda este közösségi oldalán. Sajtóinformációk szerint ugyanis Románia és Bulgária sikeresen megállapodott Ausztriával, hogy március 28-tól mindkét kelet-európai ország a légi és tengeri forgalomban csatlakozik a schengeni övezethez. A Reuters hírügynökség úgy értesült, a tárgyalások jövőre folytatódnak Bukaresttel és Szófiával a szárazföldi határok ügyében. Románia arra számít, hogy a megállapodás révén nőni fog a konstancai fekete-tengeri kikötő jelentősége – mutatott rá az MTI. A pénzügyminisztérium becslései szerint fél százalékponttal emelkedne az ország éves gazdasági növekedése.

A megállapodást hosszú politikai vita előzte meg: Ausztria és Hollandia ugyanis sokáig nem járult hozzá a két ország schengeni tagságához, mondván, még mindig túl sok illegális bevándorló érkezik Bulgária és Románia irányából. A két nyugat-európai álláspont szerint a feleknek többet kell tenniük az illegális migráció visszaszorítására.

A bolgár határőrség több mint 193 ezer illegális belépési kísérletet hiúsított meg idén – többségük Törökországon keresztül próbált bejutni az országba. A statisztikai adatok pedig arra is rámutattak, a 17 ezret is meghaladta az őrizetbe vettek száma, nagy részük Szíriából, Afganisztánból és Marokkóból érkezett.

Románia és Bulgária ráadásul az illegális fegyverkereskedelem, valamint a kábítószerkereskedelem fő útvonalán fekszik, ám az Európai Bizottság szerint a vizsgálatok már kimutatták: megfelelnek minden, a schengeni övezethez való csatlakozáshoz szükséges követelménynek.

Hollandia december közepén jelentette be, mindkét kelet-európai ország teljesítette a csatlakozási feltételeket, Ausztria szintén körülbelül két héttel ezelőtt jelezte, hasonló döntést fontolgat. A Béccsel való megállapodásra azonban egészen hónap végéig várni kellett: december 26-án és 27-én mindkét, a schengeni övezethez csatlakozni kívánó országgal tárgyalt Ausztria. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter „air Schengen”-nek nevezte a lépést.

Bukarest korábban azt állította, indokolatlan az osztrák ellenállás a schengeni csatlakozás ügyében, ugyanis az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) adatai szerint az illegális migránsok elsősorban a Nyugat-Balkánon keresztül érkeznek az Európai Unió területére.

A schengeni megállapodás 1985 júniusában született meg öt ország – Belgium, Hollandia, Luxemburg és a Német Szövetségi Köztársaság – közreműködésével. Magyarország 2007-ben csatlakozott az egyezményhez, három évvel az uniós tagságot követően.

Borítókép: Létavértes-Székelyhíd átkelőhely (Fotó: MTVA/Oláh Tibor )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.