Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Soros beismerte: valójában ő erőlteti Ukrajna EU-csatlakozását

A Soros-blog szerzője szerint az idei utolsó EU-csúcs győztese Orbán Viktor miniszterelnök volt.

2023. 12. 26. 10:49
SOROS, György
Brüsszel, 2017. április 27. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke érkezik a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartandó megbeszélésükre Brüsszelben 2017. április 27-én. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet) Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtört Európa? – ezzel a címmel jelent meg a napokban egy új bejegyzés a Soros Györgyhöz köthető Project Syndicate oldalon. A cikk szerzője azt emelte ki, hogy „az Európai Tanácsnak az Ukrajnával folytató csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntése nagy csinnadratta közepette született”. Hozzátette:

a megállapodást ugyan szimbolikus áttörésnek lehet tekinteni, ám arra volt szükség, hogy »kifizessék« Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, ami megerősítette, hogy a szabályokat megszegő tagállami kormányok esetében nincs elszámoltathatóság.

A cikk felidézte, az idei utolsó uniós csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentős politikai győzelmet ért el, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is úgy értékelte a döntést, hogy „ez egy olyan nap volt, amely bevésődött uniónk történelmébe”.

Jan-Werner Müller azonban úgy látja, az igazi győztes Orbán Viktor volt.

„Miután hetekig azzal fenyegetőzött, hogy blokkolja a döntést, Orbán láthatóan megenyhült, amikor egyszerűen elhagyta a termet, hogy a többi vezető hivatalosan egyhangú megállapodásra jusson” – emlékeztetett a kormányfő lépésére a szerző. Így viszont Orbán Viktornak nemcsak arra lesz még bőven lehetősége, hogy szabotálja Ukrajna csatlakozását a jövőben, hanem sikerült kizsarolnia azokat az uniós forrásokat is, amelyeket az Európai Bizottság visszatartott a korrupcióval kapcsolatos aggodalmak miatt – tette hozzá.

Ironikus módon ez az eredmény tovább erősíti az európai bővítés elleni érveket. Végtére is, ahogy a magyar kormány megmutatta az egész világnak, hogy ha egyszer belépsz az európai klubba, úgy tűnik, senki sem kényszeríthet arra, hogy betartsd a klub szabályait

– fogalmazott.

„Minél közelebb kerül Ukrajna a csatlakozáshoz, annál hangosabb lesz a kórus, amely arra emlékeztet bennünket, hogy – minden szerződéssel és az európai elit moralizáló retorikájával ellentétben – a blokkon belül a korrupciónak és az autokratizálódásnak nincsenek valódi határai” – olvasható a cikkben.

Borítókép: Soros György magyar származású amerikai üzletember (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.