Megszökött Ukrajnából az ország egyik leghíresebb műsorvezetője

Olekszij Pecsij nem tért vissza hazájába a két héttel ezelőtti brüsszeli EU-csúcstalálkozóról.

2023. 12. 26. 19:03
Olekszij Pecsij, a kijevi 24-es tv-csatorna műsorvezetője (Fotó: YouTube/képernyőkép)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy botrány robbant ki Ukrajnában a napokban. Olekszij Pecsij, a kijevi 24-es tv-csatorna műsorvezetője, az állami háborús hírfolyam egyik állandó arca ugyanis nem tért vissza hazájába a brüsszeli EU-csúcsról, ahová külön állami hatósági engedéllyel utazhatott ki – számolt be kedden a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai (KISZó) magyar hírportál. A műsorvezető a háború közel két évvel ezelőtti kitörése óta vezette az állami hírfolyam műsorait, emellett személyes YouTube-csatornáján is gyártott anyagokat a témában.

Az Ukrajnában jelenleg is hatályos jogszabályok azonban megtiltják, hogy a 18 és 60 év közötti ukrán hadköteles férfiak a hadiállapot miatt elhagyják országukat – kivéve, ha van erre vonatkozó engedélyük.

Így jutott ki a belga fővárosba Pecsij is, ahonnan már nem tért vissza. Döntéséről egy héttel később adott hírt Facebook-oldalán. Bejegyzésében azt írta, nehéz volt az elhatározás, de továbbra is az ukrán érdekekért és sikerekért kíván küzdeni, ellensúlyozva a nyugati médiában egyre inkább szaporodó oroszbarát narratívákat. Hozzátette: minden lehetséges következménnyel tisztában van. „Pecsij döntése roppant kellemetlen helyzetbe sodorta nemcsak munkáltatóit, de az ország politikai vezetését is, hiszen egy újságíró disszidálására Nyugaton is felkapják a fejüket…” – fogalmazott cikkében a KISZó.

A műsorvezető ügyében kollégái is megszólaltak. Irina Uzlova ukrán műsorvezető azt mondta, „egy személy helyzete és döntése nem tükrözi az egész csapat véleményét”. „Néha még egy svájci órának is lehet törött csavarja” – tette hozzá. Mások megdöbbentőnek és nevetségesnek nevezték lépését.

A kárpátaljai lap azt is kiemelte, nem Pecsij az egyetlen, aki külföldön maradt. Olekszandr Prokudin, Herszon megye kormányzója a napokban közölte, tíz olyan önkéntes nem tért vissza Ukrajnába, akiknek ő állított ki speciális határátlépési engedélyt.

Borítókép: Olekszij Pecsij, a kijevi 24-es tv-csatorna műsorvezetője (Fotó: YouTube/képernyőkép)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.