Porig égett egy vonat Bangladesben, miután felgyújtották + videók

A támadásban gyermekek is meghaltak, politikai csatározás állhat a háttérben.

2024. 01. 06. 16:47
Politics In Bangladesh
Crowds are gathering as firefighters are searching through a passenger train that is engulfed in flames ahead of the general election in Dhaka, Bangladesh, on January 5, 2024. Five people have been killed in the country after a passenger train, arriving in the capital Dhaka from the western city of Jessore, caught fire on January 5, 2024. (Photo by Syed Mahamudur Rahman/NurPhoto) (Photo by Syed Mahamudur Rahman / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy vonatkocsit gyújtottak fel Bangladesben helyi idő szerint péntek este kilenc óra környékén. A Reuters hírügynökség közlése szerint négyen életüket vesztették, köztük két gyermek, további nyolcan pedig megsérültek, őket kórházba szállították. A lángok a fővárosba, Dakkába tartó Benapole Express egyik kocsijában csaptak fel, majd átterjedtek az egész szerelvényre. A tüzet négy óra alatt sikerült eloltaniuk a kiérkező tűzoltóknak.

A dél-ázsiai ország külügyminisztere, A. K.  Abdul Momen nyilatkozatában arra mutatott rá, a gyújtogatást éppen a választások előttre időzítették, mely arra utal, az ország demokráciáját támadták meg. 

Egyelőre nem tudni, kik felelnek a tűzesetért, ám a rendőrség bejelentette, többeket letartóztattak az üggyel kapcsolatban. Köztük van az ellenzéki Bangladesi Nacionalista Párt (BNP) egyik magas rangú dakkai vezetője, valamint hét másik személy, akik a párt ifjúsági szárnyának tagjai. A rendőrség eddigi vizsgálatai szerint szándékos gyújtogatásról van szó, melynek célja az emberek megfélemlítése.

Sejk Hásziní bangladesi miniszterelnök szerint az ellenzék próbálja bojkottálni a vasárnapra meghirdetett voksolást.

Bangladesben január 7-én, vasárnap tartanak parlamenti választásokat, ám a pénteki eset óta számos más bűncselekményre is sor került. A tűzoltóság összesen tizennégyet jegyzett fel, köztük nyolc oktatási intézmény és egy buddhista kolostor felgyújtását, továbbá egy pártirodát is megtámadtak. A kampányidőszak még december 18-án kezdődött az országban, a pénteki esetet leszámítva legalább hárman vesztették életüket a politikai összecsapások során – közölte a The Guardian brit napilap. Az országban az erőszakos esetek óta még nagyobb létszámban járőrözik a rendőrség, szombaton Dakkát páncélozott járművek lepték el.

Borítókép: Teljesen leégett egy vonat Bangladesben, miután felgyújtották (Fotó: AFP/NurPhoto/Syed Mahamudur Rahman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.